flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СТЯГНУВ З РОБОТОДАВЦЯ НА КОРИСТЬ СЄВЄРОДОНЕЦЬКОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ СУМУ ВИПЛАЧЕНОЇ ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ ПРАЦІВНИКУ, ПОНОВЛЕНОМУ НА РОБОТІ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ

25 лютого 2020, 14:50

Центр зайнятості звернувся до суду з вимогою про стягнення з Сєвєродонецької міської ради суми понад 63 тис грн. як відшкодування виплаченої ОСОБІ_1 допомоги по безробіттю.

Посилався на те, що ОСОБА_1, починаючи з 27.12.2018 року, перебувала на обліку у Сєвєродонецькому міському центру зайнятості як безробітна та отримувала протягом січня-вересня 2019 року відповідне матеріальне забезпечення. При цьому суд двічі (у травні та вересні 2019 року) поновлював ОСОБУ_1 на посаді як таку, що звільнено протиправно.

Оскільки обов'язок з відшкодування виплаченої допомоги із безробіття у разі поновлення безробітного на посаді на підставі рішення суду покладається на роботодавця, однак ним виконаний не був, позивач звернувся з позовом до суду.

Відповідач, у свою чергу, проти позову заперечував та зазначив, що позивач мав припинити реєстрацію безробітної та виплату їй допомоги ще в травні, адже роботодавець виконав рішення суду й поновив ОСОБУ_1 на виборній посаді, про що свідчить рішення Сєвєродонецької міської ради VII скликання № 3698 від 16.05.2019.

Такі доводи відповідача суд відхилив, оскільки фактично вказаним рішенням ОСОБУ_1 не було поновлено на роботі у встановленому законом порядку. Це підтверджується наступним (за номером) рішенням міськради № 3699 від 16.05.2019, яким працівника знову звільнено з посади. Тому обов’язок центра зайнятості припинити виплату безробітній допомоги був відсутній.

За результатами розгляду справи суд ухвалив рішення на користь позивача.

«Повернення виплачених безробітному коштів здійснюється відповідно до норм ч. 1 ст. 34, ч. 4 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», якими передбачено право Фонду стягувати з роботодавця суму страхових коштів та вартість соціальних послуг, наданих безробітному в разі поновлення його на роботі за рішенням суду та обов'язок роботодавця відшкодувати суму виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі поновлення його на роботі за рішенням суду.

Отже, Сєвєродонецька міська рада зобов'язана виконати вимогу, передбачену ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо відшкодування позивачу коштів, виплачених ОСОБІ_1 як допомоги по безробіттю», – констатується у рішенні суду.

 __________________________________

Вказане судове рішення у справі № 913/650/19 набрало законної сили 25 лютого 2020 року.

На виконання рішення суду видано судовий наказ.

 

 

ТАКОЖ ЧИТАТИ НОВИНУ:

СУД ЗАХИСТИВ ІНТЕРЕСИ ОБЛАСНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

 

Відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду