flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В березні 2014 року в ВГСУ пройшла перша частина V Конференції суддів господарських судів України.

21 березня 2014, 16:30

         У Вищому господарському суді України 19 березня 2014 року під головуванням голови Ради суддів господарських судів України, виконуючого обов’язки голови Вищого господарського суду України Ємельянова А.С., за участю 40 делегатів з місцевих та апеляційних господарських судів і запрошених голів цих судів, відбулася V Конференція суддів господарських судів України. Делегатом Конференції від господарського суду Луганської області була суддя Якушенко Р.Є.

В роботі Конференції взяли участь: голова Вищої ради юстиції Лавринович О.В.; голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Самсін І.Л.; виконуючий обов’язки голови Державної судової адміністрації України Півторак В.В.; ректор Національної школи суддів України Оніщук М.В. та інші.

На порядок денний Конференції було винесено чотири загальних питання, зокрема, обрання делегатів на ХІІ позачерговий З’їзд суддів України, інформація Державної судової адміністрації України про фінансове та організаційне забезпечення діяльності господарських судів у 2014 році, інформація голови Одеського апеляційного господарського суду Морщагіної Н.С. щодо загрози незалежності суддів від незаконного впливу, інформація щодо актуальних питань стану здійснення правосуддя в господарських судах України в 2013 році.

          На початку Конференції з вітальним словом виступив голова Вищої ради юстиції Лавринович О.В., який зазначив, що на даний час робота судів господарської юрисдикції в Україні є найбільш ефективною з-поміж інших юрисдикцій. До Вищої ради юстиції на суддів господарських судів поступає лише 6% скарг від загальної кількості, а випадків дисциплінарних стягнень відносно суддів цієї юрисдикції - 5%, що вказує на великий професійний потенціал і високу кваліфікацію працівників господарських судів.

Голова Вищої ради юстиції зазначив, що необхідність відновити довіру до судової влади, як і до інших гілок влади, які також не користуються великою довірою населення, не викликає жодних заперечень. При цьому, він висловив стурбованість, що спосіб відновлення довіри до судової влади, який пропонується суспільству, містить відверто антиконституційні норми та лише віддаляє Україну від правової держави й від Європейського співтовариства, частиною якого ми прагнемо стати.

За словами голови Вищої ради юстиції, для реалізації цих завдань в Україні наявні усі законодавчі та інституційні можливості. Зокрема, підкреслив він, ніхто окрім Вищої кваліфікаційної комісії суддів ні по закону, ні по інституційній спроможності, ні по фаховому рівню, не може здійснювати контроль за рівнем професіоналізму представниками суддівського корпусу. Так само, як ніхто не має права установлювати порушення присяги в діях судді окрім Вищої ради юстиції України, а інші шляхи, на думку голови Вищої ради юстиції, є антиконституційними та такими, що лише віддаляють Україну  від верховенства права.

Лаврінович О.В., також підкреслив, що на сьогодні є потреба в законодавчому удосконаленні засад діяльності державних органів, але слід усвідомлювати, що без змін Конституції вирішити існуючі проблеми докорінно буде неможливо.

В подальшому Конференція суддів господарських судів обрала делегатами ХІІ позачергового з’їзду суддів України, проведення якого призначене на 07.04.2014, від Вищого господарського суду України: голову ВГСУ Татькова В.І., заступника голови ВГСУ Ємельянова А.С. та суддю Погребняка В.Я., від інших судів господарської юрисдикції - 27 делегатів, зокрема, від господарського суду Луганської області – суддю Якушенко Р.Є.

Відповідно до порядку денного виконуючий обов’язки голови Державної судової адміністрації Півторак В.В. поінформував учасників конференції про фінансове та організаційне забезпечення діяльності господарських судів у 2014 році. За його словами, відповідно до Закону України "Про державний бюджет України 2014" кошторисні призначення для апеляційних господарських судів складають 154691,9 тис. грн., що становить 52,2% від потреби, та для місцевих господарських судів - 351033,4 тис. грн., що становить 52,5% від бюджетного запиту. При цьому, потреба в коштах на 2014 рік для вказаних судів складала 964,5 млн. гривень, тому обсяги бюджетного фінансування видатків господарських судів України на оплату праці працівників апаратів цих судів залишаються на вкрай низькому рівні. За підсумками обговорення делегатами Конференції було прийняте рішення винести питання збільшення фінансування та рівномірного перерозподілу бюджетних призначень на обговорення XII позачергового З'їзду суддів України.

По третьому питанню порядку денного Конференції з повідомленням про загрозу незалежності суддів виступила голова Одеського апеляційного господарського суду Морщагіна Н.С., яка поінформувала присутніх, що 03 березня цього року адміністративну будівлю Одеського апеляційного господарського суду та господарського суду Одеської області було оточено групою невідомих осіб, близько 70 чоловік спортивної зовнішності, якими керував представник громадської організації під гаслами проведення люстрації суддів та звільнення голів судів. Проте, через 20 хвилин після початку мітингу, один із його учасників звернувся до канцелярії суду з ультиматумом щодо негайного задоволення заяви про розгляд конкретної справи із зазначенням правової позиції на користь однієї із сторін. Як потім було з'ясовано, особа, яка керувала мітингом та підписала заяву від імені громадської організації, є адвокатом і неодноразово брала участь в судових засіданнях, а особа, яка висунула ультиматум, взагалі є однією із сторін цього спору.

Морщагіна Н.С. зазначила, що лише присутність ЗМІ у приміщенні суду та в судовому засіданні дозволила суддям винести законне та обґрунтоване рішення, вгамувати агресивно налаштованих осіб і уникнути негативних наслідків. Також поінформувала, що з цього приводу судді Одеського апеляційного господарського суду вимушені були звернутися до Ради суддів України в порядку статті 47 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" з повідомленням про загрозу незалежності.

          Голова Ради суддів господарських судів України, виконуючий обов’язки голови ВГСУ Ємельянов А.С. поінформував присутніх про актуальні питання та стан здійснення судочинства в господарських судах у 2013 році. Зокрема, він зазначив, що діяльність системи господарських судів у 2013 році характеризується значним збільшенням кількості звернень. Спостерігається позитивна тенденція, коли при одночасному збільшенні кількості вирішених господарських спорів судами першої інстанції зменшилося число їх перегляду в судах вищого рівня. Також значно зменшилось число змінених та скасованих судових рішень господарських судів.

Виходячи з аналізу основних статистичних показників, у 2013 році на розгляд до місцевих господарських судів надійшло в 1,5 рази більше звернень для вирішення господарських спорів (283,5 тис.), ніж у 2012 році, та перебувало на розгляді близько 330 тис. заяв, що на 48 % більше. Кількість розглянутих звернень з усіх основних категорій справ склала 282 тисячі, що на 46% більше, ніж у попередньому періоді.

Переважна більшість рішень господарських судів першої інстанції, а це 83,4 % (у 2012 році - 79,4 %), набрали законної сили після закінчення строку їх оскарження, тобто 16 % від загальної кількості судових рішень оскаржена в апеляційному порядку. Цей факт свідчить про найвищий рівень довіри суб'єктів господарювання до господарських судів.

З виступу голови Ради суддів господарських судів України вбачається, що на даний час  господарські суди України підвищили якість правосуддя, високий рівень має організація роботи в системі господарського судочинства, що говорить про велику й відповідальну роботу в цьому напрямку керівників господарських судів та кожного судді окремо.

Наостанок Конференція прийняла рішення доручити Раді суддів господарських судів України ініціювати перед Радою суддів України розробку комплексу заходів по відновленню довіри до судової системи.

Після всіх розглянутих питань порядку денного було прийнято рішення оголосити перерву в роботі Конференції та продовжити її ближче до ХІІ позачергового З'їзду суддів України, який запланований на 7 квітня 2014 року. Таке рішення обґрунтовувалось ситуацією в державі, яка склалася останнім часом, та можливою необхідністю розгляду нагальних питань, які можуть виникнути напередодні проведенням ХІІ позачергового З'їзду суддів України.

Голова господарського суду Луганської області Іноземцева Л.В. та суддя Якушенко Р.Є., які приймали участь у V Конференції суддів господарських судів України, на зборах суддів, що відбулися 21.03.2014, довели до відома присутніх інформацію щодо розгляду питань, винесених на Конференцію та про результати їх обговорення.