flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь суддівського корпусу ГСЛО у розширеному засіданні Донбаської регіональної ради з питань реформи правосуддя

12 серпня 2020, 15:33

12 серпня 2020 року у місті Харкові відбулося розширене засідання Донбаської регіональної ради з питань реформи правосуддя на тему «Впровадження інституту медіації в Україні». Функціонування Регіональної ради є надійною основою для налагодження постійного фахового діалогу між регіонами і центром.

У заході від Господарського суду Луганської області взяли участь Голова суду Сергій ВІННІКОВ, суддя/суддя-спікерка, к.ю.н. Олена ФОНОВА, яка є одним з координаторів Донбаської регіональної ради з питань реформи правосуддя, а також судді Антон ІВАНОВ і Юлія МАРЧЕНКО.

 

   

 

 

За результатами обговорення на засіданні ради Gap-аналізу впровадження інституту медіації в Україні його учасники дійшли висновку про необхідність популяризації медіації як альтернативи вирішення спорів. Запропонували впровадження низки рекомендацій, наданих до звіту в частині процесуального регулювання дій суду під час передачі спору на розгляд медіації, стосовно статусу і навчання медіатора та реєстру медіаторів і їх об’єднань.

Сторони дискусії дійшли згоди, що одним з основних стейкхолдерів, з яким слід починати співпрацю в цьому напрямі, є суд та відзначили низку чинників, які позитивно впливатимуть і на судовий розгляд і на стан сторін після домовленостей, отриманих під час медіації.

Попередньо національними і міжнародними експертами була проведена ретельна підготовча робота з розбору проєкту закону про медіацію і здійснений аналіз чинного законодавства задля виявлення в ньому прогалин, надання конкретних рекомендацій для його ефективного розвитку, а також визначення окремих стратегічних цілей розвитку інституту медіації в Україні.

 

ДОВІДКОВО: На сьогодні Регіональні ради реформ правосуддя функціонують у шести регіонах України. Восени 2018 року Проєкт ЄС "Право-Justice" розпочав свою активну роботу у регіонах в рамках підтримки реалізації реформ у сфері правосуддя на місцях. У листопаді 2018 року було створено Донбаську регіональну раду реформ правосуддя для втілення реформи "знизу-вгору" - через донесення специфічних для регіону викликів і їх рішень на рівні центральних органів та організацію більш якісного обміну інформацією щодо реформ сектору з центру у регіони та на міжрегіональному рівні. Завданням Ради, зокрема, є означення проблемних питань, які виникають в процесі проведення судової реформи, та підготовка узагальнених пропозицій щодо їх вирішення.

 

За матеріалами Проєкту ЄС "Право-Justice"

Інформує відділ з інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи