flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗМІНА ПЕРЕБІГУ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ СТРОКІВ: ОПУБЛІКОВАНО ЗАКОН

16 липня 2020, 12:05

Сьогодні, 16 липня, у газеті "Голос України" опубліковано Закон України від 18.06.2020 № 731-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/731-IX

Законом визначено:

"Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином".

Зазначимо, що Законом України від 30.03.20 № 540-IX передбачено, що процесуальні строки розгляду справ у судах продовжуються автоматично на строк дії встановленого карантину. 

Новим Законом встановлено, що процесуальні строки, які були подовжені відповідно до Закону № 540-IX, закінчуються через 20 днів після набрання чинності новим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов'язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій), будуть мати право на продовження процесуальних строків на встановлених підставах.

Звертаємо увагу, що вказаний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Інформує відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду