flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУД ПОРУШИВ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО ТОВ "ДТЕК СВЕРДЛОВАНТРАЦИТ"

21 квітня 2020, 10:55

27 березня до Господарського суду Луганської області надійшла заява ТОВ «Вуглехімічна лабораторія» про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит».

Вивчивши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку про необхідність відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит».

«Сукупність доказів, які містяться в матеріалах справи № 913/182/20, підтверджують обґрунтованість вимог заявника та наявність підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "ДТЕК "Свердловантрацит" відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства», – йдеться в ухвалі суду від 13 квітня.

Ухвала суду у справі № 913/182/20 від 13.04.2020 року

Повідомлення про відкриття провадження у справі боржника на офіційному веб-порталі судової влади України

Обставини, які обумовили звернення товариства-підрядника до суду:

В 2013 році ТОВ «Вуглехімічна лабораторія» (підрядник) та ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит» (замовник) уклали договір підряду, за умовами якого підрядник взяв на себе зобов'язання виконати для замовника роботи з визначення якості вугілля та іншої вугільної продукції.

Усі обумовлені договором роботи товариство виконало. Однак, замовник з посиланням на скрутне матеріальне становище з підрядником по цей час не розрахувався. При цьому, свої грошові зобов'язання визнає.

Сума основного боргу замовника перед підрядником за виконані роботи складає понад 323 тис грн.

Підготовче засідання суду. Що ухвалив суд за результатами засідання 13 квітня?

Зокрема, за наслідками підготовчого засідання ухвалою суд:

- відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит";

- визнав грошові вимоги ТОВ "Вуглехімічна лабораторія" до ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит" в сумі понад 0,5 млн грн (ідеться про суму основного боргу та штрафні санкції), а також додатково судові витрати, пов’язані з розглядом справи.

- ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит".

- ввів процедуру розпорядження майном боржника строком на 170 календарних днів до 30.09.2020.

- призначив розпорядником майна арбітражного керуючого Арсонова В.В.

- призначив попереднє засідання суду на 26 травня 2020 року о 12.00 год.

Переглянути повний текст судового документа у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/88748027

Що означає судове рішення від 13 квітня? Чи йде наразі мова про банкрутство ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит"? Читайте коментар судді-спікера Господарського суду Луганської області Олени Фонової.

Банкрутство є особливою категорією справ в юрисдикції господарських судів. Нагадаю, з 21 жовтня 2019 року діють нові правила й порядок відновлення платоспроможності та банкрутства. І вони, насамперед, полегшують захист прав кредиторів. Необхідно наголосити, що вищезазначеним рішенням суд не визнавав боржника банкрутом, тобто про банкрутство підприємства не йдеться. Лише дано старт процедурі, що має на меті захистити права кредиторів та, за можливості, відновити платоспроможність боржника. На офіційному вебпорталі судової влади України наразі вже оприлюднено повідомлення про відкриття провадження у справі боржника. Це зроблено для того, аби виявити кредиторів та осіб, які мають бажання взяти участь у санації (фінансовому оздоровленні) боржника. Вже на наступних етапах суд розгляне грошові вимоги кредиторів до боржника, після чого затвердить реєстр вимог кредиторів.