flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Луганської області 18.02.2014 проведено перше у 2014 році судове засідання із застосуванням системи відеоконференцзв’язку

19 лютого 2014, 09:46

В минулому році в системі господарських судів України було встановлено обладнання для проведення судових засідань в режимі відеоконфренції, оскільки Законом України ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції” від 04.07.2012 №5041-VI, який набрав чинності з 15.08.2012, було внесено зміни у Господарський процесуальний кодекс України, доповнивши його статтею 741 про участь сторін та інших учасників процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ці нововведення покликані підвищити оперативність судочинства, полегшити доступ до правосуддя, заощадити час та зменшити витрати сторін, пов’язані з необхідністю розгляду справи за участю їх представників, які знаходяться в різних населених пунктах.

В положеннях вказаної статті зазначено, що господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення.

Так, в господарському суді Луганської області за клопотанням сторони у господарській справі 18.02.2014 відбулося перше в 2014 році судове засідання в режимі відеоконференції із забезпеченням її проведення в господарському суді міста Києва за участю представника позивача.

Використані у судовому засіданні технічні засоби і технології забезпечили належну якість зображення та звуку. Учасникам судового процесу була забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувалися господарським судом Луганської області за допомогою технічних засобів відеозапису. Носій відеозапису відеоконференції є додатком до протоколу судового засідання і після закінчення судового засідання був приєднаний до матеріалів справи.