flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОБОВ’ЯЗОК ОПЕРАТОРА ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ НАДАВАТИ ПІЛЬГИ ГРОМАДЯНАМ КОРЕСПОНДУЄ БЕЗУМОВНИЙ ОБОВ’ЯЗОК ДЕРЖАВИ В ОСОБІ ЇЇ ОРГАНІВ ВІДШКОДУВАТИ ТАКІ ПІЛЬГИ

31 січня 2020, 09:41

ПАТ «Укртелеком» в особі Харківської філії звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом, у якому просило суд стягнути заборгованість з відшкодування вартості наданих послуг зв’язку пільговим категоріям населення смт. Новопсков та Новопсковського району Луганської області (за січень-червень 2019 року) з місцевого структурного підрозділу соціального захисту населення.

Спір між сторонами виник у зв’язку з тим, що відповідач протягом року не відшкодував позивачу витрати на надання громадянам пільг з послуг зв’язку на суму майже 28 тисяч гривень, зокрема посилаючись на те, що районним бюджетом на 2019 рік відповідні видатки не передбачені.

Виходячи з того, що чинним законодавством не передбачено звільнення уповноважених органів від виконання покладених на них обов’язків у разі відсутності у місцевому бюджеті видатків на відшкодування пільг та/або відсутності рішення про визначення уповноваженого органу розпорядником коштів місцевого бюджету по сплаті пільг, господарський суд повністю задовольнив позовні вимоги Харківської філії ПАТ «Укртелеком».

Як зазначив суд, відсутність бюджетних коштів, передбачених у видатках районного бюджету, не є підставою для звільнення відповідача (органу, уповноваженого державою здійснювати від її імені повноваження в цих правовідносинах) від відповідальності за порушення зобов’язання зі сплати компенсації пільг.

Відтак, Управління соціального захисту населення Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області має відшкодувати оператору зв’язку заборгованість за надання населенню послуг зв’язку на пільгових умовах у вказаній в позові сумі та сплатити судовий збір.

Рішення суду у справі № 913/655/19

http://reyestr.court.gov.ua/Review/87214137

_____________________________________

Після набрання судовим рішенням законної сили буде видано відповідний наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом 20 днів.

 

Інформує відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду