flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл "Обговорення питань, пов’язаних з банкрутством на окупованих територіях, банкрутством державних підприємств та підрахунком внутрішнього боргу України"

16 грудня 2019, 14:40

13 грудня 2019 року Проектом ЄС «Право-Justice» в рамках продовження співпраці з господарськими судами Донецької та Луганської областей на базі Господарського суду Луганської області проведено круглий стіл на тему: «Обговорення питань пов’язаних з банкрутством на окупованих територіях, банкрутством державних підприємств та підрахунком внутрішнього боргу України».

Від Господарського суду Луганської області у круглому столі взяли участь Голова суду Євген Лісовицький, судді Сергій Вінніков та Сергій Смола.

Зокрема, під час заходу розглядалися:

  • Процедура банкрутства відповідно до Кодексу з процедур банкрутства, в т.ч. банкрутство державних підприємств. Особливості процедури для окупованих територій;

  • Проблемні питання виконання рішень про стягнення коштів на користь держави;

  • Особливості правового статусу кредиторів в процедурах банкрутства підприємств, пов’язаних з зоною ООС;

  • Проблеми обмежень у застосуванні процедур банкрутства до боржників-об’єктів державної власності;

  • Особливості продажу майна боржника та погашення заборгованості із заробітної плати в зоні ООС;

  • Проблемні питання нового Кодексу з питань банкрутства щодо юридичних осіб.

Також під час засідання було представлено презентацію проекту звіту щодо структури внутрішнього боргу України. Керівник Проекту ЄС “Право-Justice” Довидас Віткаускас повідомив про те, що «експерти проекту здійснюють аналіз складових внутрішнього боргу України та причини його виникнення для того, щоб оцінити реальний розмір боргу та вирішити проблему шляхом змін в сферах виконання судових рішень, банкрутства та розробити рекомендації щодо законодавчих змін».

Голова робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи Антон Кориневич запевнив присутніх, що робоча група обов’язково буде враховувати потреби юридичної спільноти Донбасу. «Група очікує на отримання від юристів Донбасу та міжнародних партнерів переліку ключових ініціатив, з якими будемо працювати в робочій групі», – зазначив він.

У свою чергу, представники Центру демократії та верховенства права розповіли про початок роботи над Всеукраїнським дослідженням правових потреб малого та середнього бізнесу, за підтримки проекту ЄС “Право-Justice”. Мета дослідження – визначити правові потреби малого та середнього бізнесу, а також розробити рекомендації щодо зменшення правових перешкод для розвитку малого та середнього бізнесу.

 

 

Відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду,

за матеріалами Проекту ЄС «Право-Justice»