flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОЗОВНІ ЗАЯВИ, СТОРОНОЮ В ЯКИХ Є ТОВ «ЛЕО», ПОВИННІ РОЗГЛЯДАТИСЬ В МЕЖАХ СПРАВИ ПРО БАНКРУТСТВО ТИМ САМИМ СКЛАДОМ СУДУ, ЩО І СПРАВА ПРО БАНКРУТСТВО, – УХВАЛА СУДУ

30 жовтня 2019, 15:01

Господарський суд Луганської області (суддя Зюбанова Н.М.) передав матеріали позовної заяви ТОВ «ЛЕО» від 24.09.2019 року до Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення про стягнення 18419 грн. 84 коп. (справа № 913/540/19) для подальшого розгляду тим самим складом суду, що і у справі про банкрутство ТОВ «ЛЕО» (справа № 913/567/19, суддя Яресько Б.В.).

Обґрунтування висновку суду (за текстом ухвали від 28.10.2019):

«Як відомо, 21.10.2019 в Україні почав діяти Кодекс України з процедур банкрутства, прийнятий Верховною Радою України наприкінці 2018 року та набрав чинності 21 квітня 2019 року.

Згідно з п. 4 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Системний аналіз положень Кодексу України з процедур банкрутства дає підстави для висновку, що з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Закону про банкрутство мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Суд звертає увагу на те, що норми Кодексу України з процедур банкрутства передбачають концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 2 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства, Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позовні заяви стороною в яких є боржник, повинні розглядатись в межах справи про банкрутство тим самим складом, що і справа про банкрутство боржника

 _____________________

Ухвала суду з моменту її підписання набрала законної сили та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду у строки, передбачені ст. 256 ГПК України.

Нагадаємо, що повні тексти судових рішень, зокрема у справах за номерами 913/540/19 та 913/567/19, доступні для ознайомлення в Єдиному державному реєстрі судових рішень після завершення процесу реплікації. Рух кожної справи можна відслідковувати за її номером.

 

Інформує відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи