flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 21 ЖОВТНЯ 2019 РОКУ ВВОДИТЬСЯ В ДІЮ КОДЕКС УКРАЇНИ З ПРОЦЕДУР БАНКРУТСТВА

21 жовтня 2019, 11:55

З 21 жовтня 2019 року вводиться в дію чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 № 2597-VIII, який набув чинності 21 квітня 2019 року.

Згідно з преамбулою до нормативно-правового акта цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника – юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Кодексу із дня введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства визнано такими, що втратили чинність: Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та Постанова Верховної Ради України «Про введення в дію Закону України «Про банкрутство». Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» втрачає чинність через 1 рік з дня введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства.

Також внесено ряд змін та доповнень до Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Законів України «Про заставу», «Про страхування», «Про іпотеку», «Про оренду землі», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про судовий збір», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», «Про виконавче провадження», «Про фінансову реструктуризацію».

Встановлено, що з дня введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Реалізація майна боржника здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу, крім майна боржника, оголошення про продаж якого опубліковане до дня введення в дію цього Кодексу. У разі непродажу такого майна його подальша реалізація здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

Корисні посилання:

https://court.gov.ua/press/news/804972/

https://eag.court.gov.ua/sud4875/pres-centr/news/805072/

 

За матеріалами:

https://nwag.court.gov.ua/sud4874/pres-centr/news/805843/

 

Фото та інфографіка

 

Інформує відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи