flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУД: ПРАВИЛА ВИКЛЮЧНОЇ ПІДСУДНОСТІ НЕ ПОШИРЮЮТЬСЯ НА СПІР ЩОДО СТЯГНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПО СПЛАТІ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ ЗА КОРИСТУВАННЯ НЕРУХОМИМ МАЙНОМ

11 вересня 2019, 11:25

ПАТ "Укртелеком" в особі Харківської філії звернулось до Господарського суду Луганської області із заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Державної установи "Центр пробації" (м. Київ, вул. Мельникова, 81) заборгованості орендної плати за користування приміщенням за адресою: смт. Біловодськ, вул. Центральна, 132, одним з підрозділів філії Державної установи «Центр пробації» у Луганській області.

У поданій заяві заявник посилався на ч. 3 ст. 30 ГПК України, якою встановлено виключну підсудність справ, що виникають зі спорів з приводу нерухомого майна, які розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Однак, розглянувши матеріали заяви, суд встановив, що вказана заява про видачу судового наказу не підсудна Господарському суду Луганської області, натомість підлягає передачі разом з доданими до неї документами за територіальною підсудністю до Господарського суду м. Києва (за місцезнаходженням відповідача).

«До спорів, що виникають з приводу нерухомого майна, відносяться спори, вимоги за якими безпосередньо стосуються об’єкта нерухомого майна, і не відносяться спори, предметом яких є стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання зобов’язань за договором, незалежно від того, що такий договір укладений щодо нерухомого майна. До таких позовів застосовуються загальні правила підсудності», – констатується в ухвалі від 09 вересня 2019 року.

___________________

Наразі ухвала суду оприлюднена у Єдиному державному реєстрі судових рішень та доступна для ознайомлення за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/84093900.

Відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи