flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОЗОВ ПРО ВИЗНАННЯ НЕДІЙСНИМИ ДОГОВОРІВ СУБОРЕНДИ ЗЕМЛІ МАЄ РОЗГЛЯДАТИСЯ ГОСПОДАРСЬКИМ СУДОМ ЗА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯМ ТАКОГО МАЙНА, - УХВАЛА СУДУ

14 серпня 2019, 17:05

12 серпня п.р. ТОВ «ПоділляЛатінвест» звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом до ТОВ «ТМ Конкорд» (суб’єкт господарювання зареєстрований у Луганській області) про визнання недійсними двох договорів суборенди земельних ділянок, призначених «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», загальною площею майже 145 га.

«В результаті проведення інвентаризації поточних договорів оренди землі, підприємству стало відомо, що на дві земельні ділянки, площею понад 64 га та 80 га відповідно, були укладені договори суборенди землі, в яких товариство виступає орендарем, а ТОВ «ТМ КОНКОРД» - суборендарем. Однак такі договори ТОВ «ПОДІЛЛЯЛАТІНВЕСТ» не укладалися та не підписувались, державна реєстрація в реєстрі прав не проводилась», – зазначив позивач у заяві в обґрунтування своїх вимог.

Дослідивши позовні матеріали, суд дійшов висновку про застосування правила про виключну підсудність справи.

«За змістом статті 30 ГПК України виключна підсудність визначає суд, яким має бути розглянуто справу. Правило про виключну підсудність застосовується судом у будь-якому випадку за наявності визначених законом умов, не залежить від волі сторін, а також наявності чи відсутності обґрунтувань учасників справи щодо її застосування. Оскільки предметом позову у цій справі є вимоги позивача про визнання недійсними договорів суборенди землі, відносно земель сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Вінницької області, суд приходить до висновку, що справа за вказаним позовом підлягає розгляду Господарським судом Вінницької області», – йдеться в ухвалі.

Як зазначається, ухвала суду у справі № 913/442/19 може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції.

При цьому передача справи на розгляд іншого суду здійснюється в порядку, встановленому статтею 31 Господарського процесуального кодексу України, тобто не пізніше 5 днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги – не пізніше 5днів після залишення її без задоволення.

Відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи