flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СПІР ЗА АГРОБІЗНЕС: ІНФОРМУЄМО ПРО РІШЕННЯ СУДУ (прес-реліз у справі № 913/274/19)

02 серпня 2019, 16:33

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗАХИСТИВ ПРАВО ЗАКОННОГО ВЛАСНИКА НА 100 % ЧАСТКИ У СТАТУТНОМУ КАПІТАЛІ  СІЛЬГОСПТОВАРИСТВА

 

Обставини справи

Підприємець звернувся до Господарського суду Луганської області з позовною заявою, в якій просить суд витребувати від гр. С. на його користь 100% частки у статутному капіталі ТОВ “Босфора Агро”.

Свою вимогу позивач мотивував тим, що «через незаконне переоформлення частки у статутному капіталі товариства та призначення незаконного керівника», він втратив свою частку.

Зокрема, він посилається на те, що з 28 березня по 03 травня 2019 року його частка у статутному капіталі СТОВ “Агрофірма Лугань” (на цей час – ТОВ “Босфора Агро”) за сфальсифікованими документами була переоформлена на гр. Г, а потім ще тричі на інших осіб, в т. ч. і на останнього набувача – гр. С., яка є відповідачем за пред’явленим позовом.

Крім того, за цей період відносно СТОВ “Агрофірма Лугань” до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вносилися численні зміни щодо керівника, засновника, юридичної адреси та назви сільгосппідприємства (СТОВ “Агрофірма Лугань” змінено на ТОВ “Босфора Агро”). При цьому, як стверджує позивач, загальні збори учасників СТОВ “Агрофірма Лугань” жодних рішень з цього приводу не приймали. Чоловік наголошує, що з 1999 року він є директором та єдиним засновником СТОВ “Агрофірма Лугань”, розмір його частки відповідає 100 відсоткам статутного капіталу товариства.

Також до позову позивач додав ухвалу Старобільського районного суду Луганської області від 18.04.2019 про накладення арешту на майно підприємства в межах кримінального провадження, внесеного за його заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).

16 травня п.р. Господарський суд Луганської області відкрив провадження у справі 913/274/19.

Забезпечення позову за заявою учасника справи

За заявою позивача суд вжив заходів забезпечення позову у вигляді заборони загальним зборам учасників ТОВ “Босфора Агро” приймати визначені ухвалою рішення та заборонив державним реєстраторам проводити будь-які реєстраційні дії щодо ТОВ “Босфора Агро”.

Участь у справі третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача

До участі у вказаній справі суд залучив ТОВ “Босфора Агро” та гр. І. (згідно з матеріалами справи 02.05.2019 року між гр. І. та відповідачем у справі гр. С. було укладено договір купівлі-продажу 100% частки в статутному капіталі ТОВ “Босфора Агро”).

Заява гр. І. про відвід судді та скарга на ухвалу про відмову у відводі судді

11 липня п.р. гр. І. заявила відвід судді Зюбанової Н.М. від розгляду вказаної справи. Після відмови вже іншим суддею в задоволенні заяви про відвід, напередодні розгляду справи по суті гр. І. подала апеляційну скаргу на це рішення, однак суд апеляційну скаргу повернув заявниці. При вирішенні цього питання суд виходив з того, що ухвала про відмову у задоволенні заяви про відвід судді не може оскаржуватися окремо від рішення суду у справі.

Рішення суду першої інстанції

01 серпня 2019 року Господарський суд Луганської області перейшов до розгляду справи по суті. В судове засідання треті особи не з’явилися.

За результатами розгляду вказаної судової справи, суд ухвалив рішення позов про витребування 100% частки в статутному капіталі ТОВ “Босфора Агро” задовільнити повністю та витребував у гр. С. на користь позивача 100% частки в статутному капіталі ТОВ “Босфора Агро”.

Таким чином, суд захистив право законного власника на 100% частки у статутному капіталі сільгосптовариства.

В судовому засіданні суд оголосив лише вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст судового рішення був складений 02 серпня 2019 року, електронний варіант після реплікації буде доступний у Єдиному державному реєстрі судових рішень (здійснити пошук можна за номером справи).

Звертаємо увагу, що рішення Господарського суду Луганської області у справі 913/274/19 набирає законної сили за правилами, встановленими статтею 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду в порядку, передбаченому главою 1 розділу ІV цього Кодексу.

Відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду