flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАВЧАННЯ ЧЕРЕЗ ПРАКТИКУ: ВИКОРИСТАННЯ СУДОВИХ ТРАНСЛЯЦІЙ У ВИКЛАДАННІ ПРАВА (на прикладі онлайн-трансляції судового засідання у справі ГСЛО)

16 липня 2019, 15:56

Правнича освіта має надавати практичні навички та відповідати вимогам часу. Використання записів судових трансляцій у навчальному процесі — одна з сучасних, а, головне, доступних можливостей зробити правничу школу саме такою.

На сьогодні на порталі «Судова влада України» (https://court.gov.ua/affairs/online/) у відкритому доступі представлені сотні відеозаписів судових справ (відеотека судових справ), які наразі вже допомагають зробити інтерактивними заняття як з процесуального, так і матеріального права. Водночас використання цих судових онлайн-трансляцій стало чудовою можливістю навчати студентів на реальних судових кейсах.

Власним досвідом використання у навчальному процесі запису трансляції одного з судових засідань у справі № 913/982/17, яка перебувала на розгляді у Господарському суді Луганської області, поділилася старша викладачка кафедри господарського права Донецького національний університет імені Василя Стуса Лехкодух Інна Олександрівна. Авторська методична наробка, апробована закладом вищої освіти під час підготовки нового покоління правників та правчинь, увійшла до Збірника «Навчаємо через практику: досвід використання судових трансляцій у викладанні права» (збірник матеріалів учасників(-ниць) Всеукраїнського марафону навчально-методичних розробок викладання права «Судові трансляції: теорія через практику», див. стор. 126-130). Згадане видання підготовлено ГО «Вектор прав людини» в рамках грантового проекту «Використання судових трансляцій під час навчання права», який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Від імені Господарського суду Луганської області дякуємо викладачам та викладачкам правничих дисциплін за представлені приклади занять із використанням записів трансляцій судових засідань та вашу натхнену працю!

______________________________

Детальніше з рішеннями судів у справі № 913/982/17 можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланнями нижче:

Рішення Господарського суду Луганської області від 18.04.2018 року

Постанова Східного апеляційного господарського суду від 19.12.2018 року

Постанова Верховного Суду від 23.04.2019 року