flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ГОСПОДАРСЬКА ЮРИСДИКЦІЯ ВІДЗНАЧАЄ 26-РІЧЧЯ СВОЄЇ ДІЯЛЬНОСТІ

02 червня 2017, 13:25

1 червня 2017 року з нагоди 26-ї річниці утворення господарських (арбітражних) судів України у Вищому господарському суді України відбулися урочисті збори.

В урочистостях взяла участь Голова Господарського суду Луганської області Іноземцева Любов Василівна.

У вітальному слові Голова Вищого господарського суду України Львов Богдан Юрійович висловив вдячність колегам, державним арбітрам, суддям у відставці, які своєю відповідальною, високопрофесійною працею зробили вагомий внесок у становлення та розбудову господарського (арбітражного) судочинства.

Привітання з нагоди свята також висловили очільники Вищого господарського суду України у відставці Притика Дмитро Микитович та Демченко Сергій Федорович.

   

http://www.arbitr.gov.ua/news/3191/

http://www.arbitr.gov.ua/news/3192/

ФОТО: http://sud.ua/ru/news/photo/104646-sobranie-v-chest-26-letiya-vkhsu

Разом з тим, 2 червня 2017 року під час урочистих зборів колективу з нагоди професійного свята за сумлінну працю, високі досягнення в професійній діяльності та особистий внесок у справу забезпечення діяльності господарських судів України відзначено працівників апарату Господарського суду Луганської області.

ДОВІДКА

Вважається, що днем утворення системи господарських (арбітражних) судів України є 21 листопада 1922 року, коли була прийнята Постанова Ради Народних Комісарів УСРР про затвердження Положення про порядок вирішення майнових спорів між державними установами та підприємствами. Відповідно до цього Положення було створено арбітражні комісії: Вища арбітражна комісія при Українській Економічній Раді та арбітражні комісії на місцях - при губернських Економічних Радах.

У 1991 році було прийнято Закон України «Про арбітражний суд», згідно з яким арбітражні суди отримали статус органів судової влади, що здійснюють правосуддя в господарських відносинах як спеціалізовані судові установи. Відповідно до цього Закону в Україні розпочали діяльність арбітражний суд АР Крим, арбітражні суди областей, міст Києва та Севастополя, що становили єдину систему арбітражних судів України, яку очолив Вищий арбітражний суд України.

У 2001 році арбітражні суди перейменували в господарські, а також почали функціонувати 7 апеляційних господарських судів: Дніпропетровський, Донецький, Київський, Львівський, Одеський, Севастопольський та Харківський. а пізніше – Житомирський, Запорізький, Луганський апеляційні господарські суди та Київський міжобласний апеляційний господарський суд.

З набуттям чинності 1 червня 2002 року Закону України «Про судоустрій України» затверджувалась триланкова система спеціалізованих господарських судів: місцеві господарські суди (господарські суди АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя), апеляційні господарські суди та Вищий господарський суд України.

З прийняттям змін до Конституції у 2016 році передбачається ліквідація вищих спеціалізованих судів, в тому числі Вищого господарського суду України, однак це відбудеться після запуску роботи нового Верховного Суду, у складі якого діятимуть чотири касаційні суди, в тому числі і господарський.

За матеріалами ВГСУ