flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗБОРАМИ СУДДІВ ПІДТРИМАНО ПРОПОЗИЦІЮ ОДЕСЬКОГО АПЕЛЯЦІЙНОГО ТА МІСЦЕВОГО ГОСПОДАРСЬКИХ СУДІВ ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ПРИПИНЕННЯ ВІДПРАВЛЕННЯ ПРАВОСУДДЯ В УМОВАХ, ЯКІ СТВОРЮЮТЬ НЕБЕЗПЕКУ ДЛЯ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я СУДДІВ, ПРАЦІВНИКІВ АПАРАТУ ТА УЧАСНИКІВ ПРОЦЕСУ

21 жовтня 2016, 11:34

Судді господарського суду Луганської області підтримали пропозицію Одеського апеляційного господарського суду та господарського суду Одеської області щодо необхідності припинення відправлення правосуддя в умовах, які створюють небезпеку для життя та здоров’я як безпосередньо суддів та працівників апарату, так і учасників судового процесу. Таке рішення прийнято зборами суддів 19 жовтня 2016 року.

 

Так, заступник голови суду Яресько Б.В. при розгляді даного питання порядку денного спільних зборів доповів суддям про ситуацію, що сталася 5 жовтня 2016 року в Одеському апеляційному господарському суді, коли невідомими особами безпосередньо у судовому засіданні було вчинено насильницькі дії стосовно суддів з метою примусу до винесення бажаного судового рішення, а саме суддів колегії було облито хімічною рідиною, що спричинило шкоду здоров’ю двом суддям.

Доповідач наголосив на тому, що у діях цих осіб вбачається не тільки порушення громадського порядку, але і містяться ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 376, 377, 378, 379 Кримінального кодексу України. Зокрема, відповідно до кримінального законодавства втручання в діяльність судді з метою перешкоджання виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення є злочином проти правосуддя (стаття 376 Кримінального кодексу України). У зв’язку з цим, подальше здійснення правосуддя Одеським апеляційним господарським судом та господарським судом Одеської області «в умовах фізичного та психологічного тиску стало неможливим і суперечило б законодавству України, внаслідок можливості поставити під сумнів законність судових рішень, безсторонність та об’єктивність суддів, а дії "громадських активістів" перешкоджали іншим громадянам у доступі до правосуддя», збори суддів обох судів прийняли рішення про припинення роботи Одеського апеляційного господарського суду і  господарського суду Одеської області та підготували звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України.

Яресько Б.В. також повідомив, що суддів одеських судів підтримала Рада суддів України, яка на засіданні 6 жовтня рекомендувала зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадках неможливості відправлення правосуддя у зв'язку із загрозою життю і здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату, суддів приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ (рішення Ради суддів України № 69 від 06.10.2016).

На завершення розгляду даного питання, судді підтримали пропозицію Одеського апеляційного господарського суду та господарського суду Одеської області щодо необхідності припинення відправлення правосуддя в умовах, які створюють небезпеку для життя та здоров’я як безпосередньо суддів та працівників апарату, так і учасників судового процесу.

 

Інформує відділ по роботі з громадськістю та зв’язками зі ЗМІ