flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВІДПУСТЦІ НЕ ОБІЙШЛОСЯ БЕЗ СУДУ – НА ЦЕЙ РАЗ СЕРБСЬКОГО

15 вересня 2016, 11:32

Працівник апарату господарського суду Луганської області під час перебування у місті Зреньянин (Сербія) відвідав з ознайомчим візитом місцевий суд.

У прес-службі суду розпитали Дмитра Ластовицького, начальника відділу інформаційних технологій, про враження від відвідин судової установи.

Представляємо увазі відвідувачів сайту текст інтерв’ю, опубліковане у свіжому випуску тижневика «Закон і Бізнес» №37(1283) 10.09—16.09.2016.

__________________________________________________________________________________________________________________

— Дмитре Анатолійовичу, цього літа ви побували в одному із судів Сербії. Розкажіть детальніше про вашу подорож та візит.

— Час від часу із сім’єю приїжджаю до Сербії. Мої родичі живуть в м. Зреньянин у регіоні Воєводина, яке за кількістю населення можна порівняти із Сєвєродонецьком Луганської області.

Прогулюючись містом, ми з дружиною натрапили на старовинну церкву. Поряд з нею, як не дивно, стоїть палац правосуддя. Тож уже наступного дня ми завітали до цього суду.

 

Місцевий адвокат провів нас у будівлю, що є об’єктом історико-культурної спадщини. Як з’ясувалось, у приміщенні розміщуються 3 суди: 2 — загальної юрисдикції (оригінальні назви: Основни суд у Зрењанину, Виши суд у Зрењанину) та комерційний суд першої інстанції (Привредни суд у Зрењанину).

До речі, така система зосередження судів діє у всіх 7 округах Воєводини. Ми переконалися в цьому, переглянувши інтерактивну мапу судових установ на порталі судової влади Республіки Сербія.

     

Водночас мені, як працівнику українського господарського суду, було приємно відмітити ту важливу роль і місце, які займають комерційні суди у структурному складі судової влади Сербії, функціонуючи як окрема спеціалізована ланка. Більше того, доцільність існування комерційного судочинства підтверджена часом.

Чи вдалося вам відвідали всі 3 установи? Як там зустрічали колег з України?

— Нас чекав теплий прийом. Злато Анкич, голова загального суду, юрисдикція якого поширюється на територію м. Зреньянин, громад Житиште та Сечань, одразу зголосився провести для нас екскурсію та запросив до себе в кабінет. Згодом до нашої розмови приєдналися представники суддівського корпусу й апарату.

 

Здебільшого обговорювали робочі моменти, порядок організації та внутрішньої діяльності, певні особливості, притаманні національним судовим системам та багато інших питань. Наприклад, у Сербії помічники суддів мають статус державних службовців. Цей аспект нам пояснили тим, що в судах зацікавлені в збереженні «своїх кваліфікованих кадрів, тому помічники суддів не пов’язані законом лише з конкретним суддею».

Цікаво було також почути, що строк підготовки та відправлення процесуальних документів у загальному суді становить, здається, 10 днів (для порівняння: в українських судах господарської юрисдикції — 3 дні для ухвал та 5 днів для рішень) чи те, що серби використовують спеціалізовану систему розподілу справ — аналог нашої програми «Діловодство».

Крім того, під час розмови З.Анкич підкреслив важливість застосування практики Європейського суду з прав людини. Він запропонував оглянути залу судового засідання та кабінети суддів. Ми також мали можливість відвідати канцелярію, бухгалтерію та кабінети працівників апарату.

 

— Що найбільше вразило під час екскурсії?

— По-перше, мальовнича місцевість. Поряд — озеро. Біля палацу можна побачити чимало лебедів, качок та навіть сов. Разом з тим біля входу помітили багато велосипедів працівників.

Також привернуло увагу те, що для зручності в будівлі розміщуються відділення банку та пошти, для місцевих адвокатів передбачені окремі полички (власні скриньки) в канцелярії. До того ж громадяни в суді можуть отримати безоплатну правову допомогу.

 

— Скільки суддів працює в установі, яку ви відвідали?

— Правосуддя здійснюють 24 особи. Згідно з офіційною статистикою, в Сербії налічується 67 загальних судів, утворених на базі міста, одного чи більше муніципалітетів, у яких сукупно працюють 1315 суддів. Загалом у системі судів загальної юрисдикції, яку формують загальні, вищі та апеляційні суди, правосуддя здійснюють приблизно 2000 чоловік.

— Які категорії справ розглядаються? Чи цікавилися ви статистичними показниками роботи?

— У суді розглядають цивільні, кримінальні справи та скарги, пов’язані з виконавчим провадженням. Нам повідомили, що за 6 місяців цього року загальним судом у Зреньянині завершено розгляд понад 20 тис. справ. Крім того, голова суду регулярно звітує про результати роботи в місцевій пресі.

Окремо зауважу, що недавно З.Анкича за високі показники в роботі установи та вдосконалення роботи судової системи відзначено престижною нагородою «Капетан Миша Анастасијевић».

— Ви згадали про співпрацю суду з місцевими ЗМІ. Розкажіть, будь ласка, які правила існують у загальних судах Сербії стосовно фото- та відеофіксації процесу.

— Проведення фотозйомки, аудіо- та відеозапису здійснюється за попередньою письмовою згодою голови суду, а також за згодою сторін та учасників процесу й не повинне перешкоджати здійсненню правосуддя. Цьому питанню присвячено окремий розділ на сайті суду.

При цьому, як нам сказали, представники ЗМІ мають ураховувати не тільки зацікавленість громадськості у висвітленні судових процесів, а й поважати конфіденційність розгляду справ і дбати про безпеку учасників провадження.

На завершення зустрічі ми обмінялися робочими контактами, а я ще й пообіцяв, що обов’язково підготую матеріал про візит до сербського суду для ЗМІ та сайту нашого суду. За нагоди з приємністю надішлю газету з публікацією до Сербії.

Дякую за цікаву розмову!

http://zib.com.ua/ua/125466-osoblivosti_balkanskogo_pravosuddya_komu_y_navischo_potribni.html

 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:

1) Конституція Республіки Сербія —http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=ustav;

2) Сайт Верховного касаційного суду — http://www.vk.sud.rs;

3) Портал судової влади Республіки Сербія — http://www.portal.sud.rs;

4) Список суддів Республіки Сербія — http://vss.sud.rs/en/list-judges;

5) Статистичний щорічник Республіки Сербія за 2015 рік —

http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G2015/pdf/G20152016.pdf

(розділ «Судова влада», стор.402—405);

6) Сайт Основни суд у Зрењанинуhttp://www.zr.os.sud.rs;

7) Довідник м. Зреньянин: важливі адреси та телефони —http://www.zrenjanin.rs/content.aspx?CatId=44&PrintMode=1;

8) Об’єкти історико-культурної спадщини м. Зреньянин: Палац правосуддя — http://www.zrenjaninheritage.com/kulturna-dobra/spomenici-kulture/zrenjanin-palata-pravde;

9) Про діяльність загального суду в ЗМІ:

http://www.listzrenjanin.com/sudija-zlatoje-ankic-o-rezultatima-rada-osnovnog-suda/

http://www.zrenjaninski.com/vesti/hronika/osnovni-sud-u-zrenjaninu-ubrzano-se-ciste-stari-predmeti/

Будівля судових установ у м. Зреньянін на Google-мапі http://ow.ly/OKe9303uOT0.

Youtube-відео будівлі судових установ у м. Зреньянін https://youtu.be/_OEhLb6ZZek.