flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРАВА ЛЮДИНИ – У ЦЕНТРІ УВАГИ СЕМІНАРУ ДЛЯ СУДДІВ ГОСПОДАРСЬКИХ СУДІВ

04 серпня 2016, 12:54

Представники суддівського корпусу господарського суду Луганської області (заступник голови суду Рябцева Олена Вікторівна, судді Ворожцов Анатолій Геннадійович, Драгнєвіч Олена Володимирівна, Лісовицький Євген Артурович та Якушенко Раїса Євгеніївна) за запрошенням місцевого регіонального відділення Національної школи суддів України стали учасниками семінару на тему: «Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини», організованого для суддів господарських судів.

Захід відбувся у приміщенні територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області 2 серпня 2016 року.

         Для проведення семінару запрошено  суддю господарського суду Львівської області Тараса Ярославовича Рима та суддю Харківського окружного адміністративного суду, члена Ради Суддів України Людмилу Миколаївну Волкову. Основою навчального заходу є  розгляд єдиних підходів Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.   

Під час семінару судді вивчили питання регулювання спірних відносин, пов’язаних із правом власності на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики ЄСПЛ, а також  навчились визначати норми матеріального права, співвідносити національне законодавство із практикою Європейського суду з прав людини та аргументувати прийняте рішення з посиланням на практику Європейського суду.

Викладачі звернули увагу суддів на поняття “втручання в мирне володіння майном”, сформульоване у ст. 1 Першого протоколу до Конвенції та рішеннях ЄСПЛ, та на визначення критеріїв «суспільний інтерес» та «баланс інтересів».

Семінар проведено в інтерактивному форматі: викладачі презентували фабули справ та ставили конкретні запитання, слухачі – працювали  в малих групах, представляли результати роботи та обговорювали висновки викладачів.

За матеріалами Національної школи суддів України

Джерело: http://nsj.gov.ua/ua/news/prava-ludini-u-tsentri-uvagi-seminaru-dlya-suddiv-gospodarskih-sudiv/