flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок видачі дублікату наказу

11 серпня 2015, 09:47

Порядок видачі дублікату наказу

 

         У зв‘язку з багаточисельними зверненнями представників сторін за телефоном «гарячої лінії» щодо роз‘яснень порядку видачі судом дублікату наказу на виконання рішення, господарський суд Луганської області інформує.

         Відповідно до вимог статті 115 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом – ГПК України) рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов‘язковими на всій території України і виконуються в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

         Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом.

         Після набрання судовим рішенням законної сили наказ видається за заявою стягувачу чи прокурору, який здійснював у цій справі представництво інтересів громадянина або держави в суді, або надсилається стягувачу рекомендованим чи цінним листом. Накази про стягнення судового збору надсилаються до державних податкових інспекцій (ст. 116 ГПК України).

         Частиною 1 статті 120 ГПК України передбачено, що господарський суд, який видав наказ, може у разі втрати його оригіналу видати дублікат  цього наказу.

         Дублікат наказу може бути видано тільки на підставі: заяви стягувача або надання заяви державного виконавця, які повинні звертатися про це до господарського суду до закінчення строку, встановленого для пред‘явлення наказу до виконання (відповідно до статті 22 Закону України «Про виконавче провадження» строк пред‘явлення наказу до виконання – один рік).

         Частина 3 статті 120 ГПК України визначає документи, подання яких є обов‘язковим для здійснення розгляду заяви про видачу дублікату наказу судом, зокрема:

         -довідка установи банку, державного виконавця чи органу зв‘язку про втрату наказу;

         -при втраті наказу стягувачем – довідка стягувача, підписана керівником чи заступником керівника та головним (старшим) бухгалтером підприємства, організації, що наказ втрачено і до виконання не пред‘явлено.

         Розгляд заяви про видачу дубліката наказу здійснюється за загальними правилами позовного провадження в межах розглянутої судом справи.

         Учасники процесу повідомляються про час і місце відповідного судового засідання.

         За результатами розгляду заяви про видачу дублікату наказу суд виносить відповідну ухвалу.

         Дублікат наказу має повністю відтворювати втрачений наказ, у тому числі містити й дату видачі останнього (а не дату видачі дубліката).

         За видачу стягувачу дубліката судового наказу справляється судовий збір у розмірі, встановленому Законом України «Про судовий збір».

 

Відділ по роботі з громадськістю та зв‘язками зі ЗМІ