flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація для сторін щодо відновлення втрачених справ

23 липня 2015, 09:30

Інформація для сторін щодо відновлення втрачених справ

06 квітня 2015 року згідно з Розпорядженням голови Вищого господарського суду України від 02.04.2015 № 18-р, яке видано на підставі Указу Президента України від 12.11.2014 № 868/2014 «Про внесення змін до мережі господарських судів України», господарський суд Луганської області відновив свою роботу за адресою:            м. Харків, проспект Леніна, буд. 5, та розглядає справи за територіальною підсудністю відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.

З моменту відновлення роботи до господарського суду від юридичних та фізичних осіб надходить багато усних та письмових звернень з питань щодо можливості та порядку відновлення втрачених справ.

За таких обставин, господарський суд Луганської області вважає за необхідне роз‘яснити учасникам господарського процесу про те, що в разі втрати з будь-яких причин матеріалів справи, в тому числі в зв‘язку з проведенням антитерористичної операції, слід виходити з наступного.

Втрачена справа позовного провадження може бути відновлена за заявою особи, що була учасником відповідного судового процесу і звернулася до того місцевого господарського суду, який розглянув справу по суті та прийняв з цього приводу рішення або припинив провадження в ній, чи залишив позов без розгляду, тобто відновлення втраченої справи може бути тільки в разі, якщо судовий розгляд справи був закінчений.

Не підлягає відновленню справа позовного провадження, втрачена до закінчення судового розгляду. В такому разі заявник не позбавлений права на подання до господарського суду нової позовної заяви в загальному порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України, для порушення провадження у новій справі.

При цьому, в разі подання нової позовної заяви, сплата судового збору  заявником не здійснюється, якщо цей збір був сплачений останнім за подання первісної позовної заяви і є докази відповідної сплати судового збору, в тому числі довідка відповідної Державної казначейської служби про зарахування суми судового збору за первісним позовом до Державного бюджету України. 

Щодо справ про банкрутство, то заява про відновлення втраченої справи про банкрутство або окремих її матеріалів подається до господарського суду, який припинив провадження у справі або у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, незалежно від судової процедури, яка застосовується до боржника. Таким чином, відновлення втраченої справи про банкрутство відбувається в незалежності від того чи припинено провадження у справі, чи досі триває.

Відновлення втраченої справи здійснюється місцевим господарським судом, незалежно від того, на якій стадії розгляду (в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанцій) вона перебувала. Якщо необхідно здійснити апеляційний або касаційний розгляд справи, її матеріали після такого відновлення передаються місцевим господарським судом відповідно до суду апеляційної або касаційної інстанцій.

Законом не передбачено справляння судового збору за подання заяви про відновлення справи. Втім, з апеляційних та касаційних скарг на ухвали, винесені за результатами розгляду таких заяв, судовий збір справляється на загальних підставах згідно із Законом України "Про судовий збір".

З іншими питаннями щодо відомостей, які мають бути зазначені у  заяві про відновлення справи, а також про те, які до неї потрібно додавати документи, учасники господарського процесу можуть ознайомитися в  постанові Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.201118 (зі змінами, внесеними постановою Пленуму Вищого господарського суду України  від 24.11.2014 № 2).