flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справедливий суд як складова для розвитку суспільства.

26 травня 2014, 11:42

Справедливий суд як складова для розвитку суспільства.

 

 

 

         22 травня 2014 року в приміщенні Вищого господарського суду України відбулася нарада голів апеляційних і місцевих господарських судів України, в якій прийняла участь голова господарського суду Луганської області Любов Василівна Іноземцева.

         Основною метою проведення наради було обговорення та вирішення проблемних питань, пов’язаних з функціонуванням системи господарських судів України, а також координація подальших спільних дій щодо зміцнення довіри до судової влади України.

         Окрім голів господарських судів, на цей захід також були запрошені представники: Міністерства юстиції України - заступник міністра юстиції Інна  Іванівна Ємельянова, Верховної Ради України - народний депутат України Леонід  Олександрович Ємець, Верховного Суду України - заступник секретаря судової палати у господарських справах Павло Іванович Колесник, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Васильович Холоднюк, академік Національної академії правових наук України Дмитро Микитович Притика (голова ВГСУ з 1991 року по 2006 рік) та інші.

Відкрив нараду голова Вищого господарського суду України Богдан Юрійович Львов, який зазначив, що сьогодні в судовій системі працюють кваліфіковані фахівці та дотримуються строки розгляду справ, також підкреслив, що для розвитку суспільства важливі дві складові: конкуренція та справедливий суд.

 

Голова касаційної інстанції закликав голів судів до максимальної відкритості роботи господарської юрисдикції, оскільки закритість, на його думку, породжує плітки. Зауважив, що для того щоб у суспільстві почала з'являтися довіра до судів, в першу чергу слід провести внутрішню реорганізацію, зокрема, змінити роботу по розподілу справ, тобто максимально наблизити систему розподілу справ між суддями до автоматичної, виключивши навіть теоретичну можливість втручання в рух конкретної справи.

 

Що стосується спеціалізації в господарських судах, то голова Вищого господарського суду України вважає за необхідне залишити в цій якості тільки ті напрямки, в яких особливо небезпечні судові помилки і відхилення від єдиної судової практики. Це справи, пов'язані з корпоративними відносинами, цінними паперами, інтелектуальною власністю, сферою, в якій не тільки в господарських судах, а взагалі в Україні існують поодинокі фахівці. Також зазначив, що безумовно залишиться спеціалізація по справах, що стосуються банкрутства. Зауважив, що це дуже об'ємна тема, ще й з урахуванням змін у законодавстві. Також спеціалізація залишиться з розгляду спорів з питань права власності, а також із земельних суперечок як дуже актуальних питань державної ваги. Вважає, що таким чином буде простіше відслідковувати практику і домагатися її єдності.

 

В своєму виступі Богдан Юрійович Львов також торкнувся питання реорганізація апарату господарських судів та зазначив, що це необхідно для того, щоб апарат не існував лише для себе, а був націлений на сприяння особі, яка звернулася до суду, на кінцевий продукт, яким є якість судового акта.

 

На відкритості та прозорості судової системи зосередив свою доповідь і Дмитро Микитович Притика, який зазначив, що судова система не повинна бути закритою корпорацією, оскільки якщо суспільство не буде знати як працює судова влада, то і довіри, на його думку, до неї не буде.

 

Перший заступник міністра юстиції України Інна Іванівна Ємельянова в своєму виступі торкнулася етапів судової реформи в Україні та зауважила про необхідність зміни ситуації в судовій системі шляхом внесення змін до Конституції, які повинні стати основою і пігрунтям для реформування законодавства, зокрема, Закону України "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальних кодексів.

 

На завершення наради її учасники наголосили, що сьогодні головним завданням для суддів є якісне здійснення правосуддя та винесення законних рішень. Також учасники зустрічі дійшли висновку про важливість та надзвичайну необхідність в подальшому проведення подібних заходів.

 

 

Відділ роботи з громадськістю та зв’язками зі ЗМІ