flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовження співпраці представників суддівського корпусу ГСЛО з Проєктом ЄС «Pravo-Justice»

16 грудня 2020, 16:40

Сьогодні в рамках Проєкту ЄС "Pravo-Justice" відбулося онлайн засідання Донбаської регіональної ради з питань реформи правосуддя на тему «Правосуддя в умовах збройного конфлікту та карантину» (програма заходу).

Модератором заходу виступив головний міжнародний експерт Проєкту - Ерік СВАНІДЗЕ.

Від Господарського суду Луганської області у засіданні взяли участь судді/судді-спікерки Ірина ГОЛЕНКО та Олена ФОНОВА.

Після привітання учасників засідання координаторка Донбаської регіональної ради реформ правосуддя, суддя/суддя-спікерка ГСЛО Олена ФОНОВА виступила з оглядом дайджесту «Правові виклики у Донбаському регіоні в умовах збройного конфлікту та карантину» Випуск 1 «Правосуддя». Під час свого виступу суддя-спікерка зробила акцент на питанні щодо кадрового голоду в судовій системі зі специфікою впливу збройного конфлікту, також висвітлила багатоаспектну проблему доступу до суду, яка включає в себе відсутність поштового зв’язку з ОРДЛО, складність подання документів on-line для осіб, що там проживають, труднощі у відновленні матеріалів справ, які залишились на непідконтрольній Україні території, невизначеність правового статусу ув’язнених на територіях, де українська влада тимчасово не здійснює свої повноваження тощо.

Окрім цього, на заході обговорювались також питання на тему:

  • Кадровий голод в судах Донбаського регіону. Як змінити негативну тенденцію?;

  • Проблема визнання державою документів, виданих на окупованих територіях;

  • Невизначеність правового статусу людей в слідчих ізоляторах Донецької та Луганської областей.

В обговоренні вищезазначених питань взяли участь керівник та національні експерти Проєкту ЄС «Pravo-Justice», члени Вищої ради правосуддя, суддівська спільнота Донбаського регіону, адвокати.

Довідково: Донбас є одним із шести регіонів, де діє Регіональна рада реформ правосуддя.

Донбаська регіональна рада діє як постійна робоча група, яка сприяє обміну досвідом між представниками різних правничих професій та кращому формуванню політики у сфері юстиції. Її мета – забезпечити діалог між центральним рівнем та регіоном з артикуляцією потреб і очікувань регіону щодо реформи правосуддя. Водночас ця Рада відслідковує вплив впровадження реформ у регіоні, який представляє. Підтримку роботи, зокрема, Донбаської регіональної ради з питань реформи правосуддя надає Проєкт ЄС «Підтримка реформ юстиції і правосуддя для України (Pravo-Justice)».

У новині використовувались матеріали з джерел Проєкту ЄС "Pravo-Justice"

Інформує відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи