flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У березні 2014 року за участю господарського суду Луганської області проведений ”круглий стіл” на тему: ”Правові підстави та наслідки визнання правочинів недійсними”

24 березня 2014, 14:31

     19 березня 2014 року відбувся ”круглий стіл” на тему: ”Правові підстави та наслідки визнання правочинів недійсними”, в проведенні якого взяли участь судді першої колегії суду, зокрема, у якості доповідача – суддя Драгнєвiч О.В., а також представники та юристи з: Департаменту економічного розвитку і торгівлі Луганської обласної державної адміністрації; Департаменту екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації; Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Луганській області; Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства; Луганського обласного управління водних ресурсів; Державної служби з лікарських засобів у Луганській області; Управління Державної пенітенціарної служби України в Луганській області; Луганської дирекції УДППЗ ”Укрпошта”; Луганської обласної клінічної лікарні та з інших установ та підприємств області.

  Суддя Драгнєвiч О.В. почала свою доповідь з того, що правочин є невід’ємним елементом сучасних ринкових відносин та юридичним фактом, з яким закон пов’язує виникнення, зміну і припинення цивільних прав та обов’язків. Констатувала, що на сьогоднішній день спори, пов’язані з визнанням правочинів недійсними, є однією з найпоширеніших категорій судових справ. З цього приводу ознайомила присутніх з сучасною судовою практикою з розгляду спорів, пов’язаних з визнанням правочинів недійсними, звернула увагу на висновки та рекомендації Верховного Суду України та Вищого господарського суду України, викладені в постановах Пленумів, а також на окремі постанови вищих судових органів за результатами перегляду судових рішень перших та апеляційних інстанцій.

Під час заходу учасники обговорили критерії розмежування таких правових категорій як визнання договору недійсним, неукладеним та розірвання договору.

      Окремо зупинились на особливостях застосування  позовної давності та розрахунку судового збору за подання позову про визнання недійсним договору. Згадали загальні та спеціальні підстави визнання правочинів недійсними, а також правові наслідки недійсності правочинів, а саме: двосторонню реституцію, як загальний наслідок, і як спеціальний - відшкодування збитків та моральної шкоди. 

Наприкінці зустрічі учасники "круглого столу" висловили переконання, що проведення подібних заходів сприяє виявленню існуючих проблем, що виникають на практиці при застосуванні чинного законодавства, та спільному пошуку ефективних шляхів їх вирішення.