flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СТАТТЯ З НАГОДИ 4-ої РІЧНИЦІ ВІДНОВЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГОСПОДАРСЬКОГО СУДУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ В МІСТІ ХАРКОВІ

05 квітня 2019, 12:31

Цьогоріч в квітні виповнюється 4 роки з моменту відновлення роботи Господарського суду Луганської області в місті Харкові. Скільки зусиль та матеріальних ресурсів за цей час вклала держава та працівники суду, аби  організувати «з нуля» роботу судової установи та в яких умовах зараз функціонує локально переміщений суд — про це читайте у нашому матеріалі.

Восени 2014 року Указом Президента України змінено дислокацію Господарського суду Луганської області з Луганська на Харків (цьому передувало ще на початку серпня вимушене призупинення діяльності суду у зв'язку з неможливістю здійснювати правосуддя внаслідок активних бойових дій в районі розташування суду), а вже за кілька місяців – власне, в квітні 2015 року – суд відновив роботу за адресою: м. Харків, проспект Науки (тоді –  Леніна), 5.

Озираюсь назад, слід сказати, що цей шлях, безперечно, був складним, адже вся «матеріальна база» залишилась на непідконтрольній українській владі території, також гостро стояло питання «даху на головою» для суддів та працівників апарату, оскільки у вирішальній момент історії особистої та своєї країни колективом (та членами їх родин) було прийнято вольове рішення про переїзд та переміщення разом з судом до м. Харкова.

Однак, завдяки спільним з Державною судовою адміністрацією України діям та послідовній державній політиці фінансування суду зі статусом «переселенця» задля забезпечення належного рівня здійснення судочинства проведена насправді масштабна робота. Для розуміння загальної картини варто навести деякі факти.

За підсумками 2015-2019 років Господарським судом Луганської області:

-проведено капітальний та поточний ремонт приміщень будівлі суду. Така необхідність була викликана тим, що будівля до того фактично 3 роки поспіль не опалювалася, протікав дах, деякі віконні рами буквально розсипалися та інше. Разом вартість проведених робіт склала понад 1 мільйон гривень. Окрім того, силами працівників було облаштовано територію внутрішнього двору та прилеглої території.

-здійснено закупівлю меблів для потреб суду на суму близько півмільйона гривень, у тому числі для 3-х залів судових засідань, кабінетів помічників суддів та секретарів судового засідання, кабінетів суддів та працівників апарату суду, також облаштовано архів суду. Пригадується, як на початку роботи працівники купували за власний кошт б/в техніку та меблі, які потім збирали власноруч (такі часи теж були!).

-забезпечено належні умови праці шляхом належного облаштування робочих місць, зокрема закуплено 87 одиниць персональних комп’ютерів, 3 сервери, багатофункціональні принтери та сканери, блоки безперебійного живлення та інше необхідне обладнання  на суму понад 1,5 мільйона гривень.

-з метою дотримання вимог безпеки працівників суду у приміщенні суду на вході встановлено турнікет, також встановлені система пожежної сигналізації, «тривожні» кнопки у залах судових засідань та кабінетах суддів та вогнегасники. Це коштувало державі майже 220 тисяч гривень.

-облаштовано зали судового засідання системами відеоконференцзв’язку, загальною вартістю понад 400 тисяч гривень.

-забезпечено можливість обміну інформацією з державними установами в електронному вигляді та отримання сторонами матеріалів судових проваджень електронною поштою. Водночас, незабаром в судах України має повноцінно запрацювати Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), яка забезпечить обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Впровадження такого державного сервісу в модельних судах вже зараз надає можливість користувачам не ходити до суду особисто, а подавати заяви та отримувати відповіді і всі документи в електронному вигляді, що, в свою чергу, зменшує витрати на забезпечення паперового документообігу та транспортні витрати задля відвідування судової установи.

За 4 роки функціонування суду з місцезнаходженням у місті Харкові у дохід держави за кодом бюджетної класифікації 22030000 «Судовий збір та надходження від звернення застави у дохід держави» зараховано майже 70 мільйонів гривень.

Варто додати, що протягом 2017-2018 років за державні кошти Господарським судом Луганської області придбано 31 службову квартиру на загальну суму понад 17 мільйонів гривень. Такі квартири придбані для працівників суду, які у зв’язку з проведенням на сході України антитерористичної операції надали згоду на переїзд та переміщені разом з судом з міста Луганськ. Таким чином, держава допомогла отримати таку довгоочікувану домівку для 31 сім’ї працівників суду, які стали вимушеними переселенцями з початком бойових дій на Донбасі.

Станом на сьогодні працевлаштовано (забезпечено робочими місцями) більше 30 місцевих мешканців Харкова. Всього за штатом у суді налічується 133 працівника суду. Члени апарату зосереджують свої зусилля на забезпечення організації роботи суду, і це – вкрай важливо, адже добре організований суд є запорукою якості здійснення правосуддя й користується повагою з боку суспільства.

Також на базі суду постійно проводяться різноманітні публічні заходи для юридичної спільноти, навчальні заходи (тренінги, семінари, круглі столи тощо) для суддів, працівників апаратів судів і представників міських і районних адміністрацій, органів місцевого самоврядування Донецької, Луганської та Харківської областей, Дні відкритих дверей, а також освітньо-правові заходи для учнівської та студентської молоді та багато іншого. Так, для студентів юридичного факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля були організовані Skype-лекції. Вже доброю традицією для колективу Господарського суду Луганської області стало відвідування вихованців Гірської обласної спеціалізованої загальноосвітної школи-інтернату, надання юним землякам необхідної благодійної допомоги та інші ініціативи суду. Працюємо далі!..

Окремо з розгорнутим інтерв’ю тижневику «ЗАКОН І БІЗНЕС», присвяченому 1-й річниці відновлення діяльності Господарського суду Луганської області в місті Харкові, можна ознайомитись за посиланням.

Довідково. Ключові дати, які стосуються відновлення роботи Господарського суду Луганської області в місті Харкові.

Відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи