flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь судді-спікерки ГСЛО Олени Фонової на VІІ Форумі із реструктуризації та банкрутства//2022

14 липня 2022, 11:04

Банкрутство під час війни, законодавче впорядкування інституту банкрутства, реструктуризація заборгованості в умовах воєнного часу, розвиток судової практики з питань банкрутства  - ці  та інші актуальні питання 13 липня 2022 року обговорювались учасниками та учасницями на VII Форумі із реструктуризації та банкрутства.

З метою налагодження діалогу, проведення експертних дискусій та обміну думками між представниками законодавчої ініціативи, вищими органами виконавчої влади, суддівської спільноти, Національної асоціації арбітражних керуючих України, Ради Незалежної асоціації банків України, підприємств та юридичних компаній, цей захід організований в онлайн форматі газетою українських юристів «Юридична практика» за підтримки Міністерства юстиції України.

У другій сесії Форуму під назвою «Розвиток практики» у якості спікера взяла участь суддя Господарського суду Луганської області Олена ФОНОВА.

Суддя-спікерка звернула увагу на питання процесуальних труднощів банкрутства в умовах воєнного стану. Зазначила, що нова фаза війни загострила низку процесуальних питань, які фактично існували ще з 2014 року.

Зокрема, підкреслила, що на цей час у судів немає можливості завершити процедури банкрутства підприємств, майно яких знаходиться на тимчасово непідконтрольних територіях та територіях, де відбуваються активні бойові дії, і ця проблема поки не вирішена на законодавчому рівні.

Щодо процесуальних перешкод, то йдеться насамперед про неможливість розшукати учасників справ про банкрутство і повідомити їх належним чином про розгляд справи, оскільки зараз на тимчасово непідконтрольній владі території або на території проведення бойових дій немає засобів зв’язку, в тому числі поштового, інтернету тощо. В той же час, через неможливість належного повідомлення сторін про хід розгляду справ нагальною є проблема продовження строків певних процедур банкрутства – розпорядження майной, санації та ліквідації.

Також суддя-спікерка звернула увагу на проблеми проведення моніторингу та інвентаризації ліквідаторами майна, що входило до ліквідаційної маси підприємств-банкрутів, але з воєнними подіями зараз знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території.

Олена ФОНОВА переконана, що прийняття нових законодавчих норм, які б регулювали процедуру банкрутства юридичних осіб в умовах воєнного часу,  вирішило б означені проблемні питання.

Детальніше: 

-програма Форуму за посиланням - https://pravo.ua/event/bankruptcy2022/

-виступ судді-спікерки ГСЛО Олени ФОНОВОЇ на Форумі за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=tmFq9qoNe6E

-відеозапис Форуму за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=lWkvOSKT1dM

Інформує відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи