flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність. (газета "Экспресс-Клуб" №5 (1057) від 05.02.2014)

06 лютого 2014, 12:30

Відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність.

 

Страхування майнової відповідальності особи є одним з різновидів страхування, передбачених ст. 980 Цивільного кодексу України, а також Законом України "Про страхування".

Як визначено статтями 6, 7 Закону України «Про страхування», страхування відповідальності може бути як обов'язковим (зокрема, особисте страхування медичних і фармацевтичних працівників у визначених законом випадках, страхування спортсменів вищих категорій; страхування цивільної відповідальності суб'єктів господарювання за шкоду, яку може бути заподіяно пожежами та аваріями на об'єктах підвищеної небезпеки), так і добровільним (страхування цивільної відповідальності власників наземного, повітряного та водного транспорту).

Найбільш розповсюдженим у повсякденному житті є страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, а тому питанню реалізації такого страхування слід приділити особливу увагу.

Зазначений вид страхування має цікавити не лише власників (водіїв) наземних транспортних засобів, а й пішоходів, оскільки, нажаль, дорожньо – транспортні пригоди (далі – ДТП) досить часто відбуваються за їх участю.

Питання щодо відшкодування шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки,  підлягають грамотному вирішенню у чіткій відповідності із законом у найкоротші терміни з метою захисту інтересів усіх учасників, чому сприяє поінформованість фізичних та юридичних осіб про порядок та розмір здійснення такого відшкодування.

За загальним правилом особа, на користь якої здійснено страхування (потерпілий), вправі звернутися з вимогою про відшкодування шкоди не до страхувальника (завдавача шкоди), а до страховика, який здійснив страхування відповідальності страхувальника. При цьому страховик зобов'язаний сплатити потерпілому суму страхового відшкодування, яка, з урахуванням умов договору страхування, може бути недостатньою для покриття всіх фактичних збитків потерпілої особи. В такому випадку потерпілий вправі звернутися безпосередньо до страхувальника (завдавача шкоди, відповідальної особи) з вимогою про відшкодування різниці між фактичним розміром шкоди та страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

При цьому слід пам'ятати про те, що роботодавець винної у скоєнні ДТП особи, якщо ця подія відбулася під час виконання працівником своїх трудових обов'язків, також є особою, відповідальною за збиток, заподіяний транспортному засобу потерпілої особи внаслідок ДТП, в частині збитків, невідшкодованих страховою компанією.

Відповідно до п. 36.4 ст. 36 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"  виплата страхового відшкодування здійснюється безпосередньо потерпілому (іншій особі, яка має право на отримання відшкодування) або погодженим з ним особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна, сплатили страхове відшкодування за договором майнового страхування, лікування потерпілих та інші послуги, послуги, пов'язані з відшкодуванням збитків.

 При цьому, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди особа зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою, що передбачено ст. 1194 Цивільного кодексу України.

Що стосується розміру шкоди, що підлягає відшкодуванню потерпілому, то вона визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі, з урахуванням розміру вже сплаченого страхового відшкодування.

 

Суддя господарського суду

Луганської області                                                                                                   В.О. Демидов