flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості пролонгації договорів оренди державного та комунального майна

03 червня 2013, 17:54

Особливості пролонгації договорів оренди

державного та комунального майна

 

Організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна державних підприємств та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності їх структурних підрозділів, майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, регулюються Цивільним кодексом України, а також Законом України «Про оренду державного та комунального майна» (далі – Закон про оренду).

 Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.2009  № 1759-IV частину першу статті 17 Закону про оренду доповнено реченням такого змісту: «Термін договору оренди не може бути меншим, ніж п'ять років, якщо орендар не пропонує менший термін», а також встановлено, що термін договорів оренди державного та комунального майна для суб'єктів малого підприємництва, укладених до набрання чинності Законом № 1759-IV, є продовженим до п'яти років з дня укладення, якщо орендар не пропонує менший термін.

Якщо строк дії договору оренди державного або комунального майна є меншим, ніж п'ять років, то відповідно до приписів частини 5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» він вважається продовженим до п'яти років. Для продовження строку дії договору не є необхідним укладення сторонами договору відповідної додаткової угоди.

Крім того, орендарям державного або комунального майна слід враховувати те, що відповідно до частини 3 статті 17 Закону про оренду після закінчення терміну договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов'язки за договором, має переважне право, за інших рівних умов, на укладення договору оренди на новий термін, крім випадків, якщо орендоване майно необхідне для потреб його власника. У разі якщо власник має намір використовувати зазначене майно для власних потреб, він повинен письмово попередити про це орендаря не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну договору.

У випадку виникнення суперечок щодо питань укладення або пролонгації договорів оренди державного або комунального майна необхідно враховувати, що згідно приписів ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладенні господарських договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону, розглядаються судом, та звертатися до суду з відповідним позовом про захист порушеного права або охоронюваного законом інтересу.

 

 

Суддя господарського сулу

Луганської області                                                                        М.О. Москаленко