flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про деякі новели у правовому регулюванні банкрутства

12 березня 2013, 11:48

 «Про деякі новели у правовому регулюванні банкрутства».

 

 

З 19 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14 травня 1992 року № 2343-ХІІ в редакції Закону України від 22 грудня 2011 року № 4212-VI.

Згідно Розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону 4212-VI, положення щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу  про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет набирають чинності через два роки з дня опублікування Закону України від 22.12.2011 №4212-VІ – 19 січня 2014 року.

            До набрання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справи про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах – газетах «Голос України» або «Урядовий кур’єр».

Оприлюднення означає повідомлення невизначеному колу осіб про обставини, що мають важливе правове значення. Таке повідомлення має правові наслідки. Так, вважається повідомленою особа, права якої зачіпаються оприлюдненим оголошенням, оприлюднені обставини стають загально відомими та не потребують доказування.

Обов’язок для заінтересованої особи, встановлений оприлюдненим оголошенням підлягає виконанню під загрозою втрати суб’єктивного права.

            У Законі 4212-VІ дуже широко використовується оприлюднення. Це пояснюється тим, що процедура банкрутства зачіпає велику кількість заінтересованих осіб.

Вказаним Законом визначені такі випадки офіційного оприлюднення, а саме, санація боржника до порушення провадження у справі про банкрутство, порушення справи про банкрутство, введення процедури санації, визнання боржника банкрутом та введення ліквідаційної процедури, порушення справи про банкрутство та введення процедури санації (ст. 94 Закону про банкрутство) поновлення провадження у справі про банкрутство у зв’язку з визнанням мирової угоди не дійсною або її розірванням (ст. 82 Закону про банкрутство).

Положення Закону №4212-VІ застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

            Приписи вказаного  Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство і провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

            Норми Закону №4212-VІ, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

 

 

Суддя господарського суду

Луганської області                                                                                Т.С. Кірпа