flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості надання учасниками провадження відомостей, використовуючи електронні засоби передачі інформації (стаття судді Яресько Б.В.)

17 серпня 2015, 10:15


Особливості надання учасниками провадження відомостей,

використовуючи електронні засоби передачі інформації.

 Одною із переваг господарського судочинства України є розгляд справ в найкоротший термін з неухильним дотриманням строків розгляду справ, встановлених Господарським процесуальним кодексом України.

Подальше скорочення строків розгляду справ можливе, у тому числі і завдяки поступовому переходу на листування учасниками судового провадження з судом, використовуючи електронні засоби передачі інформації, що заощаджує як час так і матеріальні ресурси учасників.

На жаль норми діючого Господарського процесуального кодексу України не регулюють порядок взаємодії суду з учасниками провадження за допомогою електронних засобів передачі інформації.

Лише в деяких статтях кодексу є згадки про електронні засоби зв’язку.

Так, наприклад, в ч. 5 статті 711 ГПК України йде мова про можливість направлення копії ухвали про проведення відео конференції, у тому числі і за допомогою кур’єра, факсу або електронної пошти.

В статтях 11118 та 1222 міститься посилання про можливість зазначення в заяві про перегляд судового рішення та скасування рішення третейського суду інформації про адресу електронної пошти учасника.

Особливості електронного обігу інформації в України, зокрема, регулюються положеннями Законів України «Про телекомунікації», «Про інформацію», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис» та іншими законодавчими і нормативними актами.

Відповідно до статті 5   Закону   України   "Про   електронні    документи та електронний документообіг" (851-15) (далі - Закон) передбачено, що електронний документ - це документ, інформація в якому зафіксована у  вигляді  електронних  даних,  включаючи обов'язкові реквізити документа.

Електронний документ може бути  створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами в візуальну форму.

Візуальною формою подання електронного  документа  є  відображення даних, які  він  містить,  електронними  засобами  або  на  папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

Відповідно до статті 8 Закону  (851-15)  юридична  сила електронного  документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватись виключно на підставі того, що він має електронну форму.

З червня 2013 року запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами в паперовому вигляді (згідно з наказом Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу», зі змінами внесеними наказом Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року № 81).

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді учасникам потрібно:

-зеєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: http://e-court.mail.gov.ua/;

-подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці;

-після реєстрації в системі учасник набуває можливість подання до суду документів в електронному вигляді та одержання процесуальних документів в електронному вигляді від суду.

В суд користувачі можуть надіслати в електронному вигляді будь-які документи і матеріали, передбачені процесуальним законодавством.

Документи, які подаються в якості доказів або інших письмових матеріалів, подані Користувачем самостійно або на вимогу суду, повинні бути переведені в електронний вигляд за допомогою засобів сканування. Всі документи повинні бути відскановані в чорно-білому кольорі в форматі Adobe PDF: якість - 200 точок на дюйм (dpi) для збереження всіх автентичних ознак справжності, а саме: графічного підпису особи, печатки, кутового штампу бланка, інших ознак. Розмір файлу не може перевищувати 10 Мб. У разі якщо документ має розмір більший за 10 Мб, він має бути розбитий на окремі частини з відображенням в переліку документів.

Кожен окремий документ повинен бути відсканований і завантажений в систему подачі документів у вигляді окремого файлу з обов'язковим скріпленням його електронним цифровим підписом. Кількість файлів повинна відповідати кількості документів, що подаються до суду, а найменування файлів повинно відображатись у переліку документів, що наводиться в супровідному листі (позовній заяві тощо).

На вимогу суду, як на стадії підготовки справи до судового розгляду, так і на стадії судового розгляду, подані в електронному вигляді документи і матеріали повинні бути надані особами, які беруть участь у справі в оригіналі.

Вимоги до документів:

- документи, які подаються в електронному вигляді, повинні відповідати формі і змісту, передбаченим відповідним процесуальним кодексом.

- у разі надіслання в електронному вигляді документів і матеріалів Користувач вказує номер справи, що розглядається з його участю.

- у разі подання документів Користувач зазначає відповідний номер справи.

Усі документи, які надсилаються до суду електронною поштою, повинні бути скріплені електронним цифровим підписом відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

 

Суддя господарського суду

Луганської області                                                                   Б.В. Яресько