flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правове регулювання безоблікового водовідведення (газета "Экспресс-Клуб" №14 від 9.04.2014)

09 квітня 2014, 16:02

Правове регулювання безоблікового водовідведення

 

      Правове регулювання порядку користування системами централізованого  комунального  водопостачання  та  водовідведення населених пунктів України здійснюється  відповідними Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Мінжитлокомунгоспу від 27.06.2008  190 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 07.10.2008 за 936/15627 (далі – Правила № 190).

            Ці Правила є обов'язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у  власності,  господарському  віданні  або оперативному управлінні об'єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та  водовідведення  і  з якими виробником укладено договір на отримання питної води або скидання стічних вод.

     Так, законодавцем врегульовано, що договірні   відносини   щодо   користування    системами централізованого  комунального  водопостачання  та  водовідведення здійснюються виключно на договірних засадах відповідно до  Законів України  "Про  питну  воду та питне водопостачання" та "Про житлово-комунальні послуги". Істотні умови  договору  між  виробником  та  споживачем послуг з централізованого   водопостачання  та  водовідведення визначаються відповідно до Закону України "Про  житлово-комунальні послуги".

            Розрахунки за спожиту питну воду  та  скид  стічних  вод проводяться на основі показів засобів обліку. Облік  відпущеної  питної  води  та   прийнятих   стоків здійснюється   виробником  і споживачами засобами  вимірювальної техніки,  які занесені до Державного реєстру або пройшли  державну метрологічну атестацію. Водокористування вважається безобліковим,  якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними. У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості  руху  води  в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

Як свідчить судова практика розгляду спорів, пов‘язаних зі стягненням боргу за скид стічних вод при безобліковому водовідведенні, окремо такі вимоги, як правило, не заявляються, оскільки вони кваліфікуються як безоблікове водокористування. Так, згідно п. 3.14 вказаних Правил у  разі  відсутності  у  споживача  засобів  обліку  на каналізаційних  випусках  кількість  стічних вод визначається за кількістю води, що надходить з мереж централізованого водопостачання та з інших джерел. Таким чином, споживачі, які припускаються безоблікового водоспоживання, фактично є такими, що здійснюють безоблікове водовідведення.

Споживачі, що мають власні водозабори і скидають стічні води до мереж  централізованого  водовідведення,  при  відсутності засобів  обліку  стічних  вод  подають виробнику дані про об'єм та показники якості стічних вод відповідно до умов договору. У випадку  ненадання споживачами інформації про обсяг стічних вод плата нараховується за  визначеними  обсягами  водовідведення, зазначеними у договорі.

Якщо  споживачі  мають власні водозабори і у визначений строк не надіслали даних про обсяги скиду стічних вод до мереж водовідведення за попередній місяць або надіслали недостовірні дані щодо обсягів скиду, виробник відповідно до умов договору здійснює  розрахунок оплати  за  скид стічних вод за розрахунками попереднього місяця або за пропускною  спроможністю відповідних мереж споживачів. При цьому виробник має право зробити перерахунок за період подання споживачами недостовірних даних в  межах  строку позовної давності.

У  разі відсутності засобів обліку стічних вод їх облік здійснюється такими методами: за допомогою засобів обліку на водозаборах; за паспортною продуктивністю насосів на водозаборах; за   паспортним   дебітом  усіх  свердловин  та  проектною потужністю поверхневого водозабору; на підставі витрат води на технологічні потреби; на підставі замірів кількості стічних вод, що надходять до мереж водовідведення. Метод визначення   кількості   стічних   вод   встановлюється виробниками. Якщо кількість стічних вод  визначається  одним  із  методів, зазначених  у  цьому  пункті 5.29 Правил,  що зафіксовано договором або двостороннім актом між виробником  та  споживачем  на  обумовлений термін,  то  споживач  протягом  цього  терміну  може  не надавати виробнику таких даних.

Судова практика розгляду спорів зазначеної категорії свідчить, що спірні правовідносини між позивачем та відповідачем у більшості випадків врегульовані відповідним договором між ними, за яким споживач прийняв на себе зобов‘язання відповідати за цілісність і збереження лічильників, пломб і складових лічильника, запірної арматури та іншого устаткування водомірного вузла, незалежно від місця його розташування. У разі пропажі або виходу з ладу водолічильника, псування від морозу або гарячої води, споживач зобов’язаний встановити новий лічильник. При цьому водовикористання споживача вважається безобліковим та вартість послуг нараховується згідно п. 3.3 Правил № 190.

            Наразі слід зазначити, що такі суми значно, іноді в десять разів, перевищують звичайну вартість послуг за водопостачання та водовідведення, тобто передбачена законодавцем відповідальність за безоблікове водокористування є достатньо суворою. Тому з метою недопущення  значних витрат споживачі мають добросовісно слідкувати за станом вимірювальної техніки та своєчасно повідомляти виробника послуг про необхідність їх заміни, опломбування тощо.  

            Також доцільно звернути увагу споживачів, що у разі виникнення питань щодо обліку стічних вод, що утворюються внаслідок випадання атмосферних опадів, сніготанення та здійснення поливально-мийних робіт під час  прибирання територій, то вони мають вирішуватись на стадії приєднання споживачів (замовників) до систем централізованого водопостачання та водовідведення, зокрема, для визначення потужностей споруд та пропускної спроможності мереж каналізації, що необхідно при проектуванні та будівництві відповідних об'єктів та узгодженні Технічних умов.

 

Суддя  господарського суду

Луганської області                                                                                                           Н.М.Зюбанова