flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

                                                                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                                           наказом Господарського суду

                                                                                                                           Луганської області       

                                                                                                                           № 71 від 25.10.2018 року 

 

 
ПОЛОЖЕННЯ

про порядок забезпечення доступу до публічної інформації

у Господарському суді Луганської області

 

І. Загальні положення

1.1. Це Положення визначає порядок доступу до публічної інформації, що перебуває у володінні Господарського суду Луганської області україни (далі – Суд).

1.2. Суд є розпорядником публічної інформації, що відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях, що була отримана або створена в процесі здійснення Судом своїх повноважень.

1.3. Відповідальним за опрацювання, систематизацію та аналіз інформації, що надається за запитами на інформацію (далі – запити), контроль за їх розглядом та надання консультацій під час оформлення запитів є відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду.

1.4. У цьому Положенні терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон).

1.5. Дія цього Положення не поширюється на відносини щодо отримання інформації суб'єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій, а також на відносини у сфері розгляду звернень громадян, які регулюються Законом України «Про звернення громадян» (далі – Закон).

 

II. Порядок доступу до публічної інформації

2.1. Доступ до публічної інформації забезпечується шляхом:

1) систематичного та оперативного оприлюднення інформації:

у засобах масової інформації;

на офіційному веб-сайті Господарського суду Луганської області (далі –  веб-сайт суду);

на інформаційному стенді, що розміщений у приміщенні Суду за адресою м. Харків, проспект Науки, 5;

будь-яким іншим способом.

2) надання інформації за запитами.

2.2. Доступ до публічної інформації про діяльність Суду може бути обмежено відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

III. Оприлюднення інформації

3.1. Оприлюднення публічної інформації у засобах масової інформації забезпечується відділом інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду.

3.2. Відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи забезпечує оприлюднення на веб-сайті Суду інформації, передбаченої частиною першою статті 15 Закону. Інформація підлягає обов'язковому оприлюдненню не пізніше п'яти робочих днів із дня затвердження документа.

3.3. Інформація, яку необхідно оприлюднювати на веб-сайті, передається до відділу інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи із зазначенням необхідної календарної дати оприлюднення документа і календарної дати оновлення інформації.

3.4. Невідкладному оприлюдненню підлягає будь-яка інформація про факти, що загрожують життю, здоров'ю та/або майну осіб, і про заходи, що застосовуються у зв'язку з цим.

3.5. У приміщенні Суду за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, на інформаційному стенді відділом інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи розміщується інформація:

1) про порядок роботи Суду, включаючи порядок прийому громадян, представників юридичних осіб, об’єднань громадян з питань, пов’язаних з організацією діяльності Комісії;

2) про умови і порядок отримання інформації щодо діяльності Суду;

3) інші відомості про діяльність Суду.

3.6. З метою забезпечення оприлюднення публічної інформації відділи Суду надають одержану чи створену в межах їх компетенції публічну інформацію працівнику відділу інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи.

 

IV. Порядок складання і подання запитів на інформацію

4.1. Запитувач має право звернутися до Суду із запитом, вимоги щодо оформлення якого визначені Законом.

4.2. Запит може бути індивідуальним або колективним.

4.3. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача, незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

4.4. Запит має містити:

1) ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є;

2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

4.5. З метою спрощення процедури оформлення письмових запитів особа може подати електронний запит  шляхом заповнення Форми для електронного інформаційного запиту на отримання публічної інформації на веб-сайті Суду.

4.6. Якщо з поважних причин (інвалідність, обмежені фізичні можливості тощо) особа не може подати письмовий запит, його має оформити працівник відділу інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи, обов'язково зазначивши в запиті своє ім'я і контактний телефон, та надати копію запиту особі, яка його подала.

 

V. Порядок реєстрації та опрацювання запитів на інформацію

5.1. Усі отримані запити підлягають автоматизованій реєстрації відділом організаційно-документального забезпечення роботи суду

5.2. Для реєстрації запитів застосовується окрема вхідна реєстраційно-контрольна картка, що обробляється за допомогою автоматизованої системи діловодства.

5.3. Запити отримують реєстраційну дату фактичного дня їх надходження до Суду.

Запити, що надійшли після закінчення робочого часу, отримують реєстраційну дату надходження до Суду наступного робочого дня.

5.4. Для реєстрації запитів на паперових носіях використовуються відповідні реєстраційні штампи.

5.5. Запити, що надійшли в електронній формі на спеціальну електронну адресу Суду реєструються в тому самому порядку, що і письмові запити, після їх роздрукування на паперових носіях працівниками відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду.

5.6. Запити, отримані у телефонному режимі, приймаються та оформлюються працівниками відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи за спеціально визначеними для цього номерами телефонів.

5.7. Працівники відділу інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи приймають запит у телефонному режимі і на його підставі заповнюють форму запиту із зазначенням усіх реквізитів, передбачених частиною п'ятою статті 19 Закону, дати та часу його прийняття. В аналогічному порядку здійснюється прийом запитів, поданих в усній формі.

5.8. Запити, що надійшли засобами факсимільного зв’язку, реєструються в такому ж порядку, що і письмові запити. Прийом факсограм здійснюється відповідальним підрозділом.

5.9. На запитах, поданих особисто до Суду, працівники відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду проставляють штамп на першому та другому примірниках запиту, із зазначенням найменування розпорядника інформації, дати надходження та вхідного реєстраційного номеру. Другий примірник повертається запитувачу інформації.

5.10. У разі надходження повторних запитів їм надається черговий реєстраційний номер, а у відповідній графі реєстраційно-контрольної картки журналу зазначається реєстраційний номер першого запиту.

Повторними вважаються запити, у яких:

1) оскаржується відповідь на попередній запит;

2) повідомляється про несвоєчасну відповідь на попередній запит, якщо з часу надходження останнього минув установлений законодавством строк розгляду і відповідь запитувачу не надавалась;

3) не надана відповідь по суті або надана не в повному обсязі на попередній запит;

4) звертається увага на інші недоліки, допущені при наданні інформації за попереднім запитом.

Запити на інформацію одного й того ж запитувача з одного й того ж питання, що надійшли до Суду, а також надіслані іншим адресатам, обліковуються за реєстраційними індексами першого запиту з порядковим номером, що проставляється через дріб.

5.11. При первинному надходженні запиту працівники відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду попередньо опрацьовують запит та подають на резолюцію Голові бо Заступнику Голови суду.

Зазначена резолюція оформляється протягом 3-х робочих годин з часу реєстрації запиту.

Для запитів зі строком розгляду 48 годин резолюція оформляється протягом 1-ї години після реєстрації запиту.

5.12. Після повернення запиту з відповідною резолюцією відділом організаційно-документального забезпечення роботи суду вносяться необхідні дані у контрольно-реєстраційну картку, після чого запит невідкладно передається на виконання до виконавця.

Запити зі строком розгляду 48 годин передаються виконавцю негайно після накладення резолюції.

5.13. Дата та час передачі запитів до виконавців  фіксується у журналі (реєстрі), що ведеться відділом організаційно-документального забезпечення роботи суду.

5.14. Виконавці розглядають запит та готують проект відповіді.

5.15. Строк підготовки відповіді зазначається у контрольно-реєстраційній картці.

5.16. У разі якщо запит стосується сфери повноважень декількох відділів Суду, відповідальним за підготовку проекту відповіді запитувачу є виконавець, зазначений першим у резолюції.

 

VІ. Порядок надання публічної інформації

6.1. Відповідь на запит надається не пізніше п'яти робочих днів з дня його отримання.

Відповіді на запити підлягають обов’язковій реєстрації в Суді.

При наданні відповіді електронною поштою належно оформлений лист та копії документів відповідно скануються та відправляються запитувачу інформації.

6.2. Відповідь на запит повинна містити достовірну, точну та повну запитувану інформацію.

Відповідь на запит готується структурними підрозділами Суду, відповідно до резолюції та передається до відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду. Дата та час передачі відповіді фіксуються у журналі (реєстрі), що ведеться відділом організаційно-документального забезпечення роботи суду.

На запит надається відповідь або мотивована підстава відмови в наданні такої інформації. У відповіді на запит вказуються: найменування установи, поштова адреса, посада особи, яка надає відповідь, а також реєстраційний номер і дата відповіді на запит.

6.3. Якщо запитувана інформація стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту.

6.4. У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду такого запиту може бути продовжено до двадцяти робочих днів за погодженням із Головою або Заступником Голови суду, яким накладено резолюцію.

6.5. Запитувач повідомляється про продовження строку розгляду у письмовій формі не пізніше 5 днів з дня отримання запиту.

Відповідь подається до відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду.

6.6. Відстрочка в задоволенні запиту допускається, якщо запитувана інформація не може бути надана для ознайомлення в передбачені Законом строки у разі настання обставин непереборної сили. Рішення про відстрочку доводиться до відома запитувача у письмовій формі з роз'ясненням порядку оскарження прийнятого рішення структурним підрозділом Суду, на розгляді якого він знаходиться, не пізніше строку виконання, зазначеного у контрольно-реєстраційній картці. У листі має бути зазначено:

1) прізвище, ім'я, по батькові та посада особи, відповідальної за розгляд запиту;

2) дата надсилання або вручення повідомлення про відстрочку;

3) причини, у зв'язку з якими запит не може бути задоволений у встановлений Законом строк;

4) строк, у який буде задоволено запит;

5) підпис.

Відповідь подається до відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду.

6.7. У разі якщо запит містить, зокрема, прохання надати інформацію, що не належить до публічної, то відповідь може бути направлена заявнику окремо у строк, передбачений чинним законодавством, про що запитувач повідомляється у відповіді на інформаційний запит.

6.8. Інформація на запит надається безкоштовно.

Якщо запитувана інформація має обсяг більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання або друк документів.

Заявнику надсилається відповідь про вартість фактичних витрат, пов'язаних із копіюванням або друком запитуваних документів, реквізити суду і порядок оплати цих витрат. Зазначена відповідь подається до відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду.

За таких обставин надання інформації здійснюється протягом трьох робочих днів після підтвердження оплати вартості фактичних витрат.

6.9. У випадку коли запитувана інформація належить до інформації з обмеженим доступом, у відповіді зазначається вид, найменування, номер, дата прийняття акта, відповідно до якого доступ до такої інформації обмежений. У разі якщо частина запитуваної інформації належить до інформації з обмеженим доступом, а інша частина є загальнодоступною, надається запитувана інформація, доступ до якої не обмежений.

Відповідь на такий запит підлягає обов'язковому погодженню з керівництвом Суду.

6.10. Працівники відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду здійснюють контроль за дотриманням строків розгляду запитів та підготовки проектів відповідей структурними підрозділами Суду.

6.11. Строком фактичного виконання завдання з розгляду запиту вважається дата та час реєстрації факту передачі відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду відповіді запитувачу у журналі.

6.12. У разі порушення строків підготовки проекту відповіді запитувачу інформації працівники відділу організаційно-документального забезпечення роботи суду протягом одного робочого дня інформують про цей факт керівництво Суду.

6.13. Суд має право відмовити в задоволенні запиту в таких випадках:

1) якщо Суд не володіє і не зобов'язана відповідно до компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит;

2) інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом;

3) особа, яка подала запит, не оплатила передбачені статтею 21 Закону фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком;

4) не дотримано вимог щодо оформлення запиту, передбачених частиною п'ятою статті 19 Закону;

5) якщо інформація не є публічною і не регулюється Законом.

6.14. Відповідь Суду про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Якщо Суд не володіє запитуваною інформацією, але за статусом або характером діяльності йому відомо чи має бути відомо, хто нею володіє, відділ організаційно-документального забезпечення роботи суду зобов'язаний направити цей запит належному органу державної влади з одночасним повідомленням про це запитувача.

6.15. Відмова в задоволені запиту надається запитувачу в письмовій формі.

У відмові в задоволенні запиту має бути зазначено:

1) прізвище, ім'я, по батькові та посада особи, відповідальної за розгляд запиту Судом;

2) дата відмови;

3) мотивована підстава відмови;

4) порядок оскарження відмови;

5) підпис.

VII. Відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації

7.1. Відповідальність за порушення у сфері доступу до публічної інформації визначається відповідно до чинного законодавства України.

                    Керівник апарату суду                                                              Т.О. Орлова

 

                                                                                           

                                                                                                                               ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                                               наказом Господарського суду

                                                                                                                               Луганської області   

                                                                                                                               № 71 від 25.10.2018 року 

 

 

ПЕРЕЛІК

відомостей, які належать до інформації з обмеженим доступом,

а також відомостей, які не містять ознак публічної інформації

 

  1. Інформація, що міститься в особових справах працівників Господарського суду Луганської області, та кандидатів на зайняття посад державної служби у Суді, (за виключенням інформації, що є обов’язковою для оприлюднення згідно з чинним законодавством).

  2. Інформація, що міститься у матеріалах, які використовуються для забезпечення проведення конкурсу на зайняття вакантної посади державної служби (зміст ситуаційних завдань, результати їх розв’язання, зміст відомостей оцінювання кандидатів).

  3. Відомості організаційного характеру щодо мобілізаційної роботи.

  4. Інформація, що міститься в матеріалах службових розслідувань, проведених у Суді.

  5. Інформація, що міститься у матеріалах спеціальних перевірок кандидатів на зайняття посад державних службовців у Суді.

  6. Інформація, яка міститься у матеріалах перевірок, що проводилися відповідно до Закону України «Про очищення влади» стосовно членів Комісії Суддів та посадових осіб Суду, крім відомостей, що підлягають обов’язковому оприлюдненню відповідно до цього закону.

  7. Інформація, що міститься у Переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, і Відомостях про чисельність працюючих та військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню.

  8. Відомості щодо інформаційно-телекомунікаційної системи Суду та окремих її складових, а також відомості щодо забезпечення комплексного захисту інформації.

  9. Внутрішня службова кореспонденція та доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов’язані з розробкою напряму діяльності Суду, процесом прийняття управлінських рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень;

  10. Інформація, яка міститься в матеріалах судових справ.

Публічною інформацією з обмеженим доступом Суду є:

 

               Керівник апарату суду                                                                                   Т.О. Орлова

 

 

                                                                                                                                ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                                                наказом Господарського суду

                                                                                                                                Луганської області   

                                                                                                                                № 71 від 25.10.2018 року 

 

ПОРЯДОК

взаємодії господарського суду Луганської області

з представниками засобів масової інформації

 

  1. Взаємодія господарського суду Луганської області (далі – Суд) із вітчизняними та зарубіжними засобами масової інформації (далі – ЗМІ) відбувається відповідно до Конституції України, Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні у засобах масової інформації», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства», Положення про апарат Господарського суду Луганської області та цього Положення.

  2. Організація роботи із взаємодії Суду з ЗМІ здійснюється відділом інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи.

  3. Відвідування судових засідань Суду представниками ЗМІ здійснюється без попередньої реєстрації за пред’явленням службового посвідчення, крім випадків проведення закритих судових засідань відповідно до процесуального законодавства України.

  4. Представники ЗМІ, як і інші учасники судового процесу та особи, присутні на відкритому судовому засіданні, можуть використовувати портативні -фото; -відео та аудіотехнічні засоби відповідно до законодавства та з врахуванням обмежень, встановлених законом.

  5. Проведення в залі судових засідань фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватись без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

  6. Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні, мають дотримуватися загальних правил поведінки у судовому засіданні, вимог процесуального законодавства, не порушувати права інших осіб, не заважати здійсненню правосуддя.

  7. Допуск представників ЗМІ у судові засідання у межах судового розгляду здійснюється судовим розпорядником або секретарем судового засідання з подальшим інформування головуючого по справі.

  8. Списки представників ЗМІ, які висловили бажання бути присутніми на відповідному заході, складаються на основі телефонних, письмових, надісланих електронною поштою заявок із зазначенням імен та прізвищ представників ЗМІ, які вони представляють, і в часових межах, визначених у прес-анонсі.

  9. Інформування представників ЗМІ про заходи, які проводитиме Суд (відкриті збори суддів Суду, прес-конференції, міжнародні зустрічі тощо) відбувається шляхом завчасного розміщення на офіційному веб-сайті Суду прес-анонсів.

  10. Якщо кількість представників ЗМІ, які виявили бажання бути присутніми на заході, перевищує наявну кількість місць у приміщенні, де відбуватиметься захід, особа Суду, відповідальна за зв’язки з пресою, на цій підставі та з поясненням причини може припинити реєстрацію представників ЗМІ.

  11. Представники ЗМІ повинні дотримуватись порядку допуску осіб до приміщення Суду, приходити завчасно (не пізніше, ніж за 10-20 хвилин до початку заходу), маючи при собі службове посвідчення особи.

  12. Організаційне сприяння виконанню представниками ЗМІ професійних обов’язків та забезпечення їх інформаційними матеріалами на захід, що відбувається, здійснює відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи.

  13. Висвітлення діяльності Суду у ЗМІ відбувається також шляхом розсилання відділом інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи повідомлень у друковані та електронні ЗМІ, на радіо та телебачення.

  14. Відповіді на запити на інформацію ЗМІ залежно від її характеру і складності (інформація відкрита чи з обмеженим доступом) можуть надаватися Головою Суду та його заступником, керівником апарату суду та його заступником, суддями-спікерами, особою, відповідальною за зв’язки з пресою, в усній формі на усні запити журналістів та в письмовій формі на письмові запити керівництва редакції у межах своєї компетанції.

  15. Відповіді на інформаційні запити представників вітчизняних та іноземних ЗМІ щодо діяльності Суду готують у межах своєї компетенції керівник апарату суду його заступник та керівники інших структурних підрозділів апарату Суду.

  16. 16. Інформаційні запити, що потребують, враховуючи специфіку діяльності ЗМІ, оперативного реагування, розглядаються у стислі строки.

 

                        Керівник апарату суду                                                               Т.О. Орлова

 

                                                                                                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                                                 наказом Господарського суду

                                                                                                                                 Луганської області   

                                                                                                                                 № 71 від 25.10.2018 року 

 

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення Форми для електронного інформаційного

запиту на отримання публічної інформації та

форми електронного запиту на інформацію

Текст електронного запиту має містити одне питання та не перевищувати 1000 знаків. Запит не повинен вміщувати вкладених файлів.

Усі поля в електронній формі запиту підлягають обов’язковому заповненню. Електронний запит із неналежно заповненими або незаповненими полями у Господарському суді Луганської області (далі − Суд) не розглядатиметься.

Скарги, порядок розгляду яких регламентується чинним процесуальним законодавством України, а також запити на інформацію, тексти яких містять більше 1000 знаків, копії документів, фотографії та інші вкладення, можуть бути направлені до Суду засобами поштового зв’язку або через канцелярію Суду (проспект Науки, 5, м. Харків, 61022).

Відповідь на електронний запит направляється на адресу електронної пошти або поштову адресу, вказану запитувачем, у терміни, встановлені Законом України "Про доступ до публічної інформації".

 

                         Керівник апарату суду                                                              Т.О. Орлова