flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала у справі №913/182/22

07 вересня 2022, 15:52

  УХВАЛА  про відкриття провадження у справі

                    

07 вересня 2022 року                                                                  Справа № 913/182/22

                                                                                          Провадження №33/913/182/22 

 

Господарський суд Луганської області у складі судді Драгнєвіч О.В., розглянувши матеріали за позовом Акціонерного товариства «Українська залізниця», вул.Єжи Гедройця, буд.5, м.Київ, 03150, в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «Українська залізниця», просп. Дмитра Яворницького, буд.108, м.Дніпро, Дніпропетровська область, 49602

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Листрансвантаж», вул.О.Довженка, буд.5, кімната 315, м.Лисичанськ, Луганська область, 93100

про стягнення 92  160  грн 00 коп.,

без виклику представників сторін,

 

В С Т А Н О В И В:

 

Акціонерне товариство   «Українська залізниця»   в особі регіональної філії   «Придніпровська залізниця»   АТ «Українська залізниця» звернулось до Господарського суду Луганської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Листрансвантаж» про стягнення штрафу в розмірі 92  160 грн 00 коп. за неправильно зазначену масу вантажу в накладній.

Позовні вимоги з посиланням на статтю 307 Господарського кодексу України, статті 118, 122 Статуту залізниць України обґрунтовані неправильним зазначенням відповідачем як відправником маси вантажу у вагонах №55020853, №5502115 в накладній №53394698 від 24.02.2022, що підтверджується даними проведених зважувань вантажу згідно комерційних актів №460700/3, №460700/4 від 24.02.2022, № 466209/6  від 14.03.2022.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.08.2022 справа передана на розгляд судді Драгнєвіч О.В.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 02.09.2022 позовну заяву Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «Українська залізниця» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Листрансвантаж» про стягнення штрафу в розмірі 92 160 грн 00 коп.  залишено без руху на підставі ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України (надалі – ГПК України) у зв`язку із недодержанням вимог п.п.1, 2 ч.1 ст.164 ГПК України.

Зокрема, позивачем не було зазначено які джерела ним використані для з`ясування електронної адреси відповідача, на яку було направлено копію позову з додатками та не долучено докази, якими це підтверджується; не долучено докази на підтвердження сплати судового збору за подання позову у встановленому порядку та розмірі.

Встановлено АТ «Українська залізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «Українська залізниця» строк для усунення недоліків позовного матеріалу - протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду.

Ухвала суду від 02.09.2022 була направлена судом 02.09.2022 на офіційну електронну адресу позивача, зазначену ним в позові та засобами поштового зв’язку на адресу його місцезнаходження.

До суду 05.09.2022 надійшла заява Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «Українська залізниця» про усунення недоліків з додатками, подана засобами електронного зв`язку та через канцелярію суду надійшла заява про долучення доказів до матеріалів справи.

Як вбачається, подана позивачем на електронну пошту суду заява про усунення недоліків від 05.09.2022 з додатками підписана електронним цифровим підписом представника, в якій зазначено, що електронна адреса відповідача була отримана позивачем із заяви, направленої електронною поштою відповідачем про прийняття в цілому пропозиції (акцент) укладення договору про надання послуг з організації перевезення залізничним транспортом №41064489/2020-001 від 26.03.2020, примірник якої долучено до заяви про усунення недоліків.

Також через канцелярію суду позивачем подана заява про долучення доказів до матеріалів справи від 30.08.2022,  в якій останній простить долучити до матеріалів справи  доказ сплати судового збору - платіжне доручення №122 від 19.08.2022.

Розглянувши позовний матеріал з урахуванням поданої заяви про усунення недоліків та заяви про долучення доказів до матеріалів справи, суд зазначає наступне.

Частиною 1 ст.247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч.5 ст.12 ГПК України малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судом встановлено, що позивачем заявлено до стягнення з відповідача 92  160  грн 00 коп.,  що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (248 100 грн 00 коп.), тобто дана справа є малозначною.

Згідно з ч. 2 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Як вказано в ч. 3 ст. 252 ГПК України, якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі. Підготовче засідання при розгляді справи у порядку спрощеного провадження не проводиться.

У відповідності до положень ч.5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Як вбачається, в позовній заяві позивач просить розглядати справу в спрощеному провадженні за наявними матеріалами без виклику представників сторін.

З огляду на малозначність справи, враховуючи ціну позову, суд дійшов висновку про можливість здійснення її розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, за наявними матеріалами.

Відповідно до інформації, отриманої на сайті https://opendatabot.ua адресою місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Листрансвантаж» є: вул.О.Довженка, буд.5, кімната 315, м.Лисичанськ, Луганська область, 93100.

Разом з цим, за інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеною на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua) з’ясовано, що поштові відділення в м.Лисичанськ тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до м. Лисичанськ Луганської області наразі є неможливим, що судом приймається до уваги.

З урахуванням обставин неможливості відправлення процесуальних документів поштою на зазначену адресу місцезнаходження відповідача, з метою належного повідомлення відповідача ухвала суду буде відправлена на зазначену позивачем електронну адресу відповідача (listrans.vantazh@ukr.net), а також розміщена на сайті суду.

Керуючись ст.ст. 12, 164, 176, 232-234, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

У Х В А Л И В:

 

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.  Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

2. Роз`яснити сторонам, що відповідно до ч.7 ст.252 ГПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін у разі необхідності відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

3.  Запропонувати всім учасникам справи невідкладно зареєструватися в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та повідомити суду свої актуальні електронні адреси.

4.  Запропонувати відповідачу подати відзив на позовну заяву  у строк, встановлений ч.1 ст.251 ГПК України - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення цієї ухвали. У випадку подання відповідачем відзиву - подати суду докази надіслання (надання) його та доданих до нього доказів іншій стороні.

Звернути увагу відповідача, що він повинен подати суду докази разом з поданням відзиву (ч.3 ст.80 ГПК України  ). У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

5.  Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив  - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву. У випадку подання позивачем відповіді на відзив подати суду докази надіслання (надання) її іншій стороні.

6.  Встановити відповідачу строк для подання заперечень  - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. У випадку подання відповідачем заперечень подати суду докази надіслання (надання) їх іншій стороні.

7. Звернути увагу учасників справи на порядок подання доказів, встановлений у ст.80 ГПК України, та наслідки неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи.

8.  Довести до відома учасників справи, що у зв`язку із введенням на території України воєнного стану, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів і працівників суду, у Господарському суду Луганської області запроваджено особливий  режим роботи суду у віддаленому режимі.

Рекомендовано учасникам справ утриматись від відвідування приміщення суду; свої процесуальні права щодо подання відповідних заяв та документів  реалізовувати з використанням офіційної підсистеми «Електронний суд», а також електронної пошти суду -  inbox@lg.arbitr.gov.ua,  з проставленням власного  електронного цифрового підпису та належним чином посвідчення копій документів.

9. Звернути увагу учасників справи, що при визначенні строків отримання ними процесуальних документів від суду та від інших учасників справи, з метою недопущення  зловживанням процесуальними правами, судом враховуються Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень, затверджені наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 №958.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретної судової справи  можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 07.09.2022 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

Суддя                                                                                            Олена ДРАГНЄВІЧ