flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок поновлення пропущеного строку для пред‘явлення наказу до виконання

10 серпня 2015, 12:25


Порядок поновлення пропущеного строку для пред‘явлення наказу до виконання

 

         Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом.

         Після набрання судовим рішенням законної сили наказ видається за заявою стягувачу чи прокурору, який здійснював у цій справі представництво інтересів громадянина або держави в суді, або надсилається стягувачу рекомендованим чи цінним листом (ч. 1 ст. 116 Господарського процесуального кодексу України).

         Відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про виконавче провадження» судовий наказ на виконання рішення за господарською справою може бути пред‘явлений державній виконавчій службі до виконання протягом одного року.

         Державний виконавець зобов‘язаний прийняти до виконання судовий наказ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк його пред‘явлення до виконання.

         Якщо строк пред‘явлення судового наказу для примусового виконання закінчився, то державний виконавець відмовляє в прийнятті до провадження виконавчого документа, про що виносить відповідну постанову.

         Стягувач, який пропустив строк пред‘явлення наказу до виконання, має право звернутися із заявою про відновлення пропущеного строку до господарського суду, який прийняв судове рішення та видав наказ.

         Господарський суд розглядає таку заяву в десятиденний строк у судовому засіданні, про час і місце якого стягувач і боржник повідомляються ухвалою, але їх неявка у судове засідання не є перешкодою для розгляду заяви.

         Відновлення пропущеного процесуального строку є правом суду, яким останній користується, виходячи із поважності причин такого пропуску.

З огляду на зміст статті 53 Господарського процесуального кодексу України, поважними причинами пропуску строку визнаються лише ті обставини, які є об’єктивно непереборними, незалежними від волевиявлення сторони та пов’язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальної дії.

При цьому, Господарський процесуальний кодекс України не пов'язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку, тобто у кожному випадку суд повинен з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінити доводи, що наведені на обґрунтування клопотання про його відновлення, та зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

 

Відділ по роботі з громадськістю та зв‘язками зі ЗМІ