flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порівняльний аналіз підвидів ситуативного спрощення господарської процесуальної форми (форсований судовий процес та санкційне спрощення)

23 жовтня 2013, 16:01

Порівняльний аналіз підвидів ситуативного спрощення господарської процесуальної форми (форсований судовий процес та санкційне спрощення).

 

Проаналізувавши умови, за яких можливе спрощення господарської процесуальної форми можна дійти висновку, що в залежності від критеріїв спрощення процесуальної форми  воно може бути: 1) первісним, таким, що походить з процесуальної  норми   або 2) ситуативним, тобто таким, що виникає з процесуальних дій, спрямованих на прискорення судового розгляду або бездіяльності сторін.

Первісне спрощення господарської процесуальної форми відрізняється від  ситуативного спрощення безальтернативністю його застосування у зв’язку з наявністю правових норм, що регулюють умови спрощення процесу судового  розгляду.

Отже, в якості критерію розподілу спрощення господарського процесу на первісне та ситуативне нами пропонується ознака можливості  альтернативного застосування спрощеної процедури та загальної процедури розгляду,  а також  джерело виникнення (з закону або з поведінки сторін).

Первісне спрощення судового процесу – це  окремий порядок розгляду в межах позовного провадження, в основі  якого  лежить  законодавче закріплення спрощеної процедури розв’язання правового конфлікту, наслідком  чого є спрощення господарської процесуальної форми.

Такий порядок застосовується незалежно від позиції  суду у зв’язку з його обов’язковістю застосування,  встановленою в законі, за наявності настання визначених в законі підстав. Як правило, це скорочення строків розгляду спору або виключення з судового процесу певних стадій.

Ситуативне спрощення можливе за наявності певної правової ситуації, однак, виступає як альтернативне загальній процедурі розгляду та застосовується на розсуд суду.

Ситуативним спрощенням судового процесу  є порядок судового розгляду в позовному провадженні, що виникає внаслідок процесуальних дій позивача, спрямованих на прискорення судового розгляду (форсований судовий процес) або бездіяльності відповідача (санкційне спрощення), наслідком чого є спрощення судового розгляду.

Результатом ситуативного спрощення може бути як отримання позитивного результату позивачем у вигляді найскорішого розв’язання правового конфлікту, так і застосування до відповідача негативних наслідків його нез’явлення до суду  у вигляді розгляду спору виключно за поданими позивачем матеріалами та неможливістю зменшення наслідків задоволення позову шляхом отримання розстрочення або відстрочення виконання рішення чи зменшення штрафних санкцій.

Форсований судовий процес відрізняється від санкційного спрощення судового процесу суб’єктом процесуальної дії, а також інтенсивністю процесуальної поведінки. При форсованому судовому процесі суб’єктом процесуальної дії є позивач з комплексом активних процесуальних дій, спрямованих на отримання скорого позитивного результату вирішення спору. При санкційному спрощенні господарського процесу, суб’єктом процесуальної дії є відповідач з відсутністю активних процесуальних дій.

 

кандидат юридичних наук

суддя господарського суду Луганської області    Фонова Олена Сергіївна