flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова експертиза в господарському процесі. Види та порядок призначення.

10 червня 2013, 11:54

Судова експертиза в господарському процесі. Види та порядок призначення.

Одним із найважливіших інститутів в господарському процесі є інститут судової експертизи. Експертиза в господарському процесі відіграє дуже важливу роль, як один із основних засобів доказування, оскільки в процесі здійснення правосуддя дуже часто виникає необхідність встановлення обставин (фактів), дані про які потребують спеціальних досліджень та знань.

Організація проведення експертиз, оформлення їх результатів, порядок призначення судових експертиз та їх види визначаються Господарським процесуальним кодексом України (далі – ГПК України), Законом України “Про судову експертизу” від 25 лютого 1994 р. №4038-ХІІ  (далі – Закон про судову експертизу), інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 № 53/5 (далі – Інструкція), з урахуванням Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, також затверджених згаданим наказом Міністерства юстиції України та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють питання судової експертизи.

Відповідно до ст. 1 Закону судова експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які мають інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.

Статтею 41 ГПК України передбачено, що для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу. Учасники судового процесу мають право пропонувати господарському суду питання, які мають бути роз'яснені судовим експертом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарським судом в ухвалі. Проведення судової експертизи доручається державним спеціалізованим установам чи безпосередньо особам, які відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу".

Слід наголосити, що окремі питання призначення і проведення судової експертизи в господарському процесі викладені в Інформаційному листі Вищого господарського суду України "Про деякі питання призначення судових експертиз" від 27.11.2006 р. № 01-8/2651 згідно з яким ухвала суду про призначення судової експертизи має містити дані про: обставини справи, які мають значення для проведення судової експертизи; підстави призначення судової експертизи, зокрема додаткової або повторної; організація або особа, якій доручається проведення судової експертизи; перелік питань, що потребують роз’яснення; мотиви, за якими відхилено пропозиції учасників судового процесу; місце знаходження предметів і документів, які мають бути досліджені; обов’язок експертної організації (експерта) надіслати копії експертного висновку сторонам згідно з ч. 1 ст. 42 ГПК України.

Основний перелік видів судових експертиз закріплений в Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень. Так, відповідно до інструкції визначаються наступні групи експертиз: криміналістична, ґрунтознавча, біологічна, екологічна із дослідженням пестицидів, інженерно-технічна, економічна, товарознавча, авто-товарознавча, оціночна, експертиза охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності, психологічна та мистецтвознавча.

На практиці у господарському процесі найчастіше призначаються наступні експертизи:  почеркознавча та авторознавча; технічна експертиза документів; будівельно-технічна (оціночно-будівельна); земельно-технічна (оціночно-земельна); бухгалтерського та податкового обліку; фінансово-господарської діяльності; фінансово-кредитних операцій, товарознавча; експертиза у сфері інтелектуальної власності.

Треба також зазначити, що з метою правильного та однакового застосування господарськими судами законодавства, яке регулює призначення судової експертизи Пленумом Вищого господарського суду України було прийнято постанову №4 від 23.03.2012 «Про деякі питання практики призначення судової експертизи».

Слід також пам’ятати, що висновок експерта не є остаточним та обов’язковим, а досліджується судом поряд з іншими доказами у справі.

 

Суддя господарського суду

Луганської області                                                                           А.В. Секірський