flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заходи до забезпечення позову в господарському процесі (газета "Экспресс-Клуб" №7(1059) від 19.02.2014)

24 лютого 2014, 09:09

Заходи до забезпечення позову в господарському процесі.

 

Кожна особа, що звертається із позовом до суду, бажає мати певні гарантії, що її права та законні інтереси після оцінки судом ступеня порушення відповідачем, будуть дійсно захищені. Саме для реалізації вказаного і існує такий правовий інститут як забезпечення позову. Згідно зі ст.67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується: накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Ознаками забезпечення позову є терміновість (невідкладний розгляд клопотання про застосування заходів до забезпечення позову, а також спрощеність розгляду даного питання), тимчасовий характер (обмеження дії певним періодом), відповідність заявленій вимозі (відповідність майнового інтересу заявника заходам, про застосування яких він просить).

Суб’єктами права на подання заяви про вжиття заходів до забезпечення позову є сторони (позивач, відповідач), прокурор та треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору. Крім того, відповідні заходи може бути вжито господарським судом за власною ініціативою. При цьому, обов'язковим є наявність доказів вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо).

Забезпечення позову може застосовуватись як за основним, так і за зустрічним позовом на будь-якій стадії процесу, включаючи перегляд рішення, ухвали, постанови в апеляційному або у касаційному порядку.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

При вирішенні питання про вжиття заходів до забезпечення позову суд також враховує їх співмірність із заявленими позивачем вимогами, тобто, негативні наслідки від вжиття заходів мають співвідноситись з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів.

Господарське процесуальне законодавство України допускає одночасне застосування декількох заходів до забезпечення позову, за умови, що таке забезпечення не перевищить суми заявлених позовних вимог. Крім того, в процесі судового розгляду можлива заміна одного заходу забезпечення іншим.

За подання заяви про забезпечення позову заявник зобов’язаний сплатити судовий збір, ставка якого дорівнює 1,5 розмірам мінімальної заробітної плати, яка визначається станом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду.

Про вжиття заходів до забезпечення позову господарським судом виноситься ухвала, яка є виконавчим документом. Наказ, при цьому, не видається.

Таким чином, діючим господарським процесуальним законодавством передбачено досить широкий спектр заходів до забезпечення позову, за рахунок вжиття яких може бути гарантовано виконання імовірного позитивного рішення господарського суду. Однак, для того, щоб суд задовольнив таку заяву, до її складання необхідно підійти ґрунтовно, професійно та врахувати усі особливості, що випливають із наявної судової практики.

Суддя господарського суду

Луганської області                                                                                               Ю.О. Паляниця