flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗАЯВА СУДУ ЩОДО СИТУАЦІЇ НАВКОЛО СЄВЄРОДОНЕЦЬКОЇ ТЕЦ

31 липня 2017, 15:15

Останнім часом у деяких ЗМІ поширюється інформація щодо ситуації, яка склалася навколо Сєвєродонецької ТЕЦ, яка є боржником у процедурі банкрутства у справі № 913/40/13-г, що розглядається Господарським судом Луганської області.

З метою попередження можливих необґрунтованих звинувачень на адресу суду вважаємо необхідним зазначити наступне.

Так, управління Сєвєродонецької ТЕЦ ускладнене тим, що поряд з процедурою банкрутства, яка почалась ще в 2013 році (довідково: в березні 2017 року судом введена процедура санації держпідприємства), з вересня 2015 року триває процедура приватизації, яку розпочав Фонд державного майна України.

Таким чином постало питання: хто є законним керівником підприємства – керуючий санацією, призначений судом, чи директор, призначений Фондом?

Суд наголошує, що це питання чітко врегульоване законом, а саме ч. 4 ст. 17 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (станом на час порушення справи), за якою з дня винесення ухвали про санацію, тобто з 14.03.2017 року, припиняються повноваження органів управління боржника, які передаються керуючому санацією – арбітражному керуючому Мучінському І.Д (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/65409818).

Тому зауважуємо, що вирішення «конфлікту» має бути тільки у площині закону, який не передбачає припинення повноважень органів управління державним майном боржника, а лише – припинення повноважень керівництва підприємства. Повноваження Фонду державного майна, як учасника й органу приватизації з введенням процедури санації не припиняються та не можуть бути передані керуючому санації.

Під час розгляду справи Фондом державного майна України не заявлялося про факти, які могли б свідчити про неналежну роботу арбітражного керуючого у справі № 913/40/13-г.

Таким чином повідомляємо, що розгляд справи боржника ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ» триває у відповідності до закону та з урахуванням процедурних особливостей.

 

Суддя/суддя-спікер

Господарського суду Луганської області                                                                    Н.М.  Зюбанова

     

Інформаційно:

 

Банкрутство — це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Санація — це система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом реструктуризації підприємства, боргів і активів та/або зміни організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Арбітражний керуючий - фізична особа, призначена господарським судом у встановленому порядку в справі про банкрутство як розпорядник майна, керуючий санацією або ліквідатор з числа осіб, які отримали відповідне свідоцтво і внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

(Відповідно до положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»)