flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІНФОРМАТАКА НА СУД: ЕФЕКТ ПОСТ-ПРАВДИ

27 липня 2017, 18:15

25 липня о 10:11 на сайті «VLADA.IO», відоме як новине інтернет-видання «Четверта республіка», було опубліковано статтю «Украинский суд обязал государственное предприятие выплатить миллионы боевикам ЛНР». Автор публікації – головний редактор вказаного видання, журналіст Денис Казанський.

http://vlada.io/articles/ukrainskij-sud-obyazal-gosudarstvennoe-predpriyatie-vyplatit-milliony-boevikam-lnr/

Крім того, автор розмістив статтю на власній Facebook-сторінці. Це одразу привернуло увагу багатьох користувачів соціальної мережі –близько 1000 поширень та численні коментарі дописувачів, деякі з них – неприйнятного, відверто агресивного змісту на адресу судді та суду.

https://www.facebook.com/den.kazansky/posts/1473945486018292

ЗМІ масово підхопили новину, буцімто суд «зобов’язав державне підприємство виплати 2,1 млн гривен терористам "ЛНР"». Статтю з посиланням на сайт «VLADA.IO» поширили сайти «Обозреватель», «Цензор.НЕТ», «ГОРДОН», «Корреспондент.net», «Еспресо ТV», «Тиждень.ua», «Деловая столица», «Gazeta.ua», «Апостроф», «Depo.Донбас», iPress.ua та інші. Не забарилися скористалися поширеною «гарячою новиною» і російські ЗМІ.

Цього ж дня Господарський суд Луганської області спростував цю інформацію та закликав Дениса Казанського зробити відповідне спростування. Вже о 22:10 на сайті «VLADA.IO» з’явилося спростування поширеної раніше інформації.

http://vlada.io/news/sud-zayavil-chto-reshenie-o-vzyskanii-2-mln-grn-s-luganskogo-oblavtodora-bylo-prinyato-eshhe-v-2013-godu/

Водночас, суд звернувся до журналістів зреагувати на спростування новини судом, а також інтернет-виданням «Четверта республіка» (сайт «VLADA.IO») та закликав не поширювати через ЗМІ недостовірну інформацію.

http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/pres-centr/news/364578/

http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/pres-centr/pres_releases/364570/

Так, інформаційне агентство «УНІАН», регіональні портали «Донецькі новини» та ««Depo.Донбас», громадсько-політичне видання «ГОРДОН», громадсько-правовий портал «Ракурс», інтернет-видання «Новинарня», інформаційний ресурс «Інформатор» опублікували спростування новини. Видання «Судово-юридична газета» видала опублікований раніше матеріал. Так само публікацію зі своїх сайтів видалили «Військовий навігатор України», «Вої» та низка інших інтернет-ресурсів.

Однак змушені констатувати, що на цей час, на жаль, не всі ЗМІ прореагували на звернення суду спростувати некоректну інформацію. Новина досі дезінформує суспільство.

Вчергове звертаємося до онлайн-ресурсів, які розмістили недостовірні відомості, видалити недостовірну інформацію або розмістити відповідне спростування.

Відділ по роботі з громадськістю та зв’язками зі ЗМІ

Господарського суду Луганської області